Održana konferencija za poslovne subjekte posvećena unapređenju mjera podrške zapošljavanju

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, vodeća organizacija u Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje Prijedor, organizovala je 22.12.2017. u Prijedoru konferenciju za poslovne subjekte posvećenu unapređenju mjera podrške zapošljavanju.

U sklopu krovnog projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini kojeg finansira Evropska unija (EU), a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), Partnerstvo provodi projekat pod nazivom „Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta“ koji za cilj ima obuku 186 nezaposlenih osoba za deficitarna zanimanja u oblastima obrade metala i drveta, proizvodnje kože, obuće i tekstila, i proizvodnje hrane te zapošljavanje najmanje njih 40.

Konferenciji je prisusustvovalo 40 predstavnika lokalnih institucija i poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, proizvodnje namještaja, metaloprerade, proizvodnje prehrambenih proizvoda i informaciono-komunikacionih tehnologija, kojima je upućen poziv da se zvanično uključe u aktivnosti Partnerstva, naročito u dijelu koji se odnosi na organizaciju praktičnog osposobljavanja nezaposlenih lica u cilju zapošljavanja.

U skladu sa projektom koji provodi Partnerstvo, teoretsku obuku za ukupno deset zanimanja, uključujući  zanimanja CNC operater za drvnu industriju, CNC operater za metalnu industriju, sakupljač gljiva i specijalista za web programiranje, provodiće Mašinska škola Prijedor i Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor, dok će se praktična obuka odvijati u preduzećima koja se uključe u aktivnosti Partnerstva.

Partnerstvo će nadalje obezbjediti podsticaje preduzećima koja zaposle prvih 40 polaznika obuke tj. pokriće troškove prve plate.

Ispitivanje potreba preduzeća u gore navedenim industrijama koje je 2016. godine proveo Savjet za zapošljavanje i obrazovanje Grada Prijedora pokazalo je da 239 ispitanih poslovnih subjekata, do  kraja 2018. godine, planiraju zaposliti više od 700 novih radnika u čemu će ih Partnerstvo podržati obrazovanjem potrebnog kadra i time smanjiti nezaposlenost u Prijedoru.

Pored agencije PREDA-PD, članovi Partnerstva su Grad Prijedor, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Mašinska škola Prijedor, Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor, Klaster DRVO-PD i preduzeće Edna Metalworking d.o.o., koji zajedno provode sve aktivnosti.

Dodate informacija o aktivnostima Partnerstva Prijedor dostupno je na link-u:  http://partnerstvo.ba/images/PDFs/Prijedor.pdf

Za više informacija molimo Vas kontaktirajte:

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“, Aleja kozarskog odreda bb, 79101 Prijedor, e-mail: office@preda.rs.ba , tel. 052 241 601, kontakt osoba: Branislav Vujasin