ADRIA FOOTOURING: Noć istraživača BiH

U okviru Manifestacije „NOĆ ISTRAŽIVAČA“  održane u Banja Luci 26.09.2014. godine Agencija PREDA-PD je imala svoj štand na kome je prezentovala EU projekte koje realizuje. Poseban osvrt je dat projektu ADRIA FOOTOURING  i  razvoju inovacija u sektorima hrane i turizma kroz formiranje virtuelnog inkubatora.

“Noć Istraživača” je pokrenuta prvi put na evropskom nivou 2005. godine u okviru FP6 programa “Istraživači u Evropi 2005″. Inicijativa, se sastoji od jednodnevnog događaja koji se ove godine istovremeno odvija u više od 300 gradova Evropske unije i susjednih zemalja.

Projekat javnosti nudi aktivnosti obrazovno-zabavnog karaktera koje omogućavaju posjetiocima da upotpune svoje znanje o istraživačima i da sami istražuju uz dobar provod poslednjeg petka u septembru.

Osnovni cilj je da se javnosti približi posao istraživača, kao i da se omogući bolje razumijevanje njihovog doprinosa društvu. Takođe, “Noć istraživača” treba da omogući mladima da razmotre naučnu karijeru kao jednu od opcija za budući poziv, ali i da doprinese globalnom unapređenju radne sredine istraživača u Evropi.