ADRIA FOOTOURING: Okrugli sto„Mogućnosti razvoja voćarstva u regiji Prijedor kroz osnivanje zadruge „KOOPERATIVA PRIJEDOR“

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedor PREDA-PD u saradnji sa Gradom Prijedor i Udruženjem voćara grada Prijedora organizovala je okrugli sto na temu:„Mogućnosti razvoja voćarstva u regiji Prijedor kroz osnivanje zadruge „KOOPERATIVA PRIJEDOR““.

Okrugli sto se realizovao kroz aktivnosti projekta ADRIAFOOTOURING koji Agencija PREDA provodi u sklopu konzorcijuma koga sačinjavaju organizacije iz Italije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i  Albanije. Projekat se finansira u okviru IPA Adriatic prekograničnog programa saradnje na jadranskom području.

Cilj okruglog stola je nastavak aktivnosti u cilju ispitivanja mogućnosti i opravdanosti investiranja u osnivanje zadruge voćara regije Prijedor.

Kaojedan od prijedloga koji će se analizirati kroz ovaj okrugli sto, je primena takozvanog„triple helix“ pristupa koji podrazumeva saradnju javnog sektora, voćara/poljoprivrednih proizvođača i naučnoistraživačkih institucija/stručnih udruženja u početnoj fazi razvoja zadruge. Ovaj pristup bi mogao da pomogne u otklanjanjanju nedostataka evidentiranih u praksi i što efikasnijeg pozicioniranjazadruge na tržište.

Imajući u vidu da ima potencijala za razvoj voćarstva u potkozarskom kraju, te da postoji veliki broj malih proizvođača sa usitnjenim parcelama koji nemaju ni finansijske i tehničke kapacitete za ozbiljniji plasman proizvedenih roba kako bi nastupali na tržištu, procjenjeno je da bi udruživanje u zadrugu pomoglo da se pravziđu uočene poteškoće.

Agenda okruglog stola:

11:30-12:00 REGISTRACIJA

12:00-12:15 Uvod: Mišo Reljić, direktor Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD

12:15- 12:30 PODRŠKA GRADA PRIJEDORA, MOGUĆNOSTI RAZVOJA VOĆARSTVA, Tanja Marić, Grad Prijedor

12:30-12:45 ANALIZA SA TERENA, POTENCIJALI ZA UDRUŽIVANJE,REPUBLIČKI PODSTICAJI, Mirko Jokić

12:45-13:00 PAUZA ZA KAFU

13:00-13:15 KRATKI PREGLED ZAKONSKOG OKVIRA ZA OSNIVANJE ZADRUGE U REPUBLICI SRPSKOJ, Sandra Žigić, Agencija PREDA-PD

13:15-13:30 ADRIA FOOTOURING servisi i potencijali za razvoj zadruge, Zoran Dimitrijević, Agencija PREDA-PD

13:30-15:00 DISKUSIJA I DONOŠENJE ZAKLJUČAKA U CILJU OSNIVANJA ZADRUGE- “KOOPERATIVA PRIJEDOR”