“Internacionalizacija kulture tokom krize Covid-19” nove smjernice i preporuke od strane društvene i kreativne zajednice

Kako možemo iskoristiti promjene koju je donijela pandemija da bi smo unaprijedili kulturni sektor i podstakli kreativnost i inovacije? Kako profesionalci u kreativnom sektoru mogu doći do svoje sve veće međunarodne publike? To su pitanja čije ćete odgovore pronaći u okviru šesnaestog  po redu dokumenta smjernica i preporuka objavljenih od strane društvene i kreativne zajednice.

Pandemija je dotakla sve dimenzije kulturnog kapitala zajednice. Ovaj kratak dokument ističe glavna pitanja koja negativno utiču na svet kulture, naručito u ovom istorijskom trenutku, i daje preporuke za podsticanje internacionalizacije sektora, koje uključuju, s jedne strane, dugoročne strateške akcije za pozicioniranje imidža zemlje kroz njene kulturni izražaj i, s druge strane, specifične izvozne politike.

Budući predlozi politika formulisani su pomoću web alata “Internationalization Readiness” razvijenog u sklopu projekta  CHEBEC (jedanog od 11 modularnih projekata Zajednice) koji omogućava kulturnim i kreativnim organizacijama da procijene svoje snage i slabosti prije započinjanja procesa internacionalizacije.

Dokument smjernica i preporuka br. 16 “Internacionalizacija kulture tokom  krize Covid-19”  je dostupan ovdje.

Cijela serija ovih dokumenata društvene i kreativne zajednice  je dostupna ovdje.

Šta je Društvena i Kreativna zajednica ?

Društevena i kreativna zajednica Interreg MED ima za cilj da poveže društvene i kreativne inovatore na području Mediteranske regije kako bi konsolidovala i podjelila nove uspješne modele razvoja. Zajednica, vođena horizontalnim projektom TALIA, odnosno projektom SOCIAL AND CREATIVE, na struktuiran način promoviše implementaciju i prenosivost rezultata modularnih projekata koji se odnose na kreativnost i društvene inovacije. U tom cilju, obezbjeđuju se zajednički instrumenti koji omogućavaju povezivanje modularnih projekata sa lokalnim inovacijskim zajednicama, počevši od regiona partnera koji učestvuju na implementaciji projekta.