Javni poziv za učešće u sanaciji i obnovi komercijalne poljoprivredne proizvodnje kroz eu program za oporavak od poplava

EU Program za oporavak od poplava će kroz programsku komponentu Ekonomski oporavak dodijeliti bespovratnu pomoć fizičkim osobama koja su pretrpila materijalnu štetu od poplava (maj 2014) sa ciljem oporavka njihove ekonomske situacije u odabranim jedinicama lokalne samouprave (Maglaj, Odžak, Domaljevac-Šamac, Orašje, Tuzla, Sanski Most, Živinice, Zenica, Srebrenik, Lukavac, Žepće, Bijeljina, Šamac, Doboj, Prijedor, Banja Luka, Modriča, Laktaši, Srbac, Šekovići, Vukosavlje, Čelinac i Brčko).

Svaki korisnik će dobiti sljedeći paket za pokretanje poljoprivredne proizvodnje:

  1. Plastenik od 200m2 sa sistemom za navodnjavanje, sadni materijal za proizvodnju povrća u plasteniku, te paket prihrane i zaštite.
  2. Paket za proizvodnju jagodičastog voća (jagoda-industrijska i/ili konzumna) na 0,1ha što uključuje sadni materija, prihranu i zaštitu, sistem za navodnjavanje i foliju za proizvodnju.
  3. Paket za proizvodnju povrća (kornišon i/ili paprika zavisno od područja) na 0,1ha što uključuje sadni materijal, paket prihrane i zaštite, sisteme za navodnjavanje i foliju za proizvodnju paprike.

Od podnosioca/podnositeljice se očekuje da osigura između 2,500m2 i 3,000m2 zemljišta na kojem će se pokrenuti ova proizvodnja, zatim stabilan izvor vode, pripremu zemljišta za sadnju, te da se pridržavaju stručnih uputa i ugovornih odredbi. U slučaju proizvodnje kornišona, podnosioc/podnositeljica će biti dužan/a da osiguraj stubove i mrežu/žicu.

Tokom čitavog procesa i trajanja Projekta biće obezbijeđena stručna i tehnička pomoć i edukacija podnosioca/podnositeljice u skladu sa dobrim poljoprivrednim praksama.

Odabrani podnosilac/podnositeljica će potpisati ugovor sa UNDP-om gdje će biti definisana prava i obaveze po pitanju bespovratne pomoći.

Pravo učešća imaju sva fizička lica koja ispunjavaju opšte i dodatne kriterije iz poziva i koja su spremna da obezbijede gore tražene stavke.

Fizička lica koja ispunjavaju uslove se pozivaju da dostave prijave, uključujući i svu potrebnu prateću dokumentaciju koja je navedena u nastavku, najkasnije do 06.04.2015. god. do 15:00 sati. Sve prijave slati na registry.ba@undp.org ili direktno u jedan od UNDP ureda:

  1. Sarajevo: Zmaja od Bosne bb (UN House)
  2. Doboj: Cara Dušana bb
  3. Banja Luka: Trg Republike Srpske 1/C1
  4. Tuzla: Mije Keroševića 20 (zgrada RTV Tuzla)
  5. Brčko: Bulevar Mira 1 (zgrada vlade Brčko Distrikta)

Prijave koje se dostavljaju direktno moraju biti predane u zatvorenoj koverti naslovljene na „EU Program za oporavak od poplava – javni poziv za komercijalne poljoprivredne proizvođače“.

Više informacija o samome pozivu možete pronaći OVDJE