Mreža poslovnih inkubatora BiH-Saradnja i sa Srbijom

Mreža poslovnih inkubatora u BiH, nakon dosadašnjih kontakata i saradnje sa srodnim organizacijama iz Slovenije i Hrvatske, na ovogodišnjoj konferenciji poslovnih inkubatora zasnovala je saradnju i sa kolegama iuz Srbije, izjavio je danas koordinator ove mreže Branislav Vujasin. „Cilj je da predstavimo i uporedimo mogućnosti i prepreke u preduzetništvu odnosno u razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH i Srbiji, te planove za 2011. godinu“, kazao je Vujasin novinarima u Prijedoru gdje je u toku drugi dan Šeste konferencije poslovnih inkubatora BiH.

On je podsjetio da Mreža poslovnih inkubatora u BiH broji 11 članica: 3 inkubatora u Republici Srpskoj, 1 u Distriktu Brčko i 7 u Federaciji BiH. Direktor Biznis inovacionog centra iz Kragujevca Dragan Ranković rekao je da je najveća prepreka razvoju preduzetništva nemogućnost da se biznis prepozna. „Mi smo društva u tranziciji, a u ranijem sistemu sve je bilo u rukama društva i države, tako da je danas onome ko ima ideju o pokretanju privatnog biznisa relativno lako dobru ideju realizovati“, kazao je Ranković.

On je dodao da su poslovni inkubatori u zemljama okruženja relativno nova djelatnost, da je prvi inkubator u Srbiji osnovan u Nišu 2005. godine, da ih danas ima 15 i da se taj broj stalno povećava. „Naš inkubator osnovala je lokalna zajednica Kragujevac i naši stanari pružaju isključivo intelektualne usluge, naročito mladima kojima nakon školovanja treba pomoć za pokretanje vlastitog biznisa“, kazao je Ranković. Šestu konferenciju poslovnih inkubatora BiH organizuje Agencija za ekonomski razvoj „Preda – PD“, a okupila je predstavnike poslovnih inkubatora iz BiH i Srbije, lokalne samouprave, entitetskih ministarstava i međunarodnih organizacija.
Tekst – SRNAKomentariši