Nastavka saradnje na pripremi prijedloga projekta kroz program prekogranične saradnje

Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Grada Prijedora, Zoran Dimitrijević iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora, Danijel Egić, Mirko Jokić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS- kancelarija Prijedor i Radivoj Vujković, Nihad Forić iz poljoprivredne zadruge KOOPERATIVA Prijedor prisustvovali su radnoj posjeti Distributivnom centru voća i povrća u Velikoj Gorici u Hrvatskoj.

Domaćini sastanka su bili Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra i Josip Kraljičković šef odsjeka za fondove Europske Unije, regionalnu i međunarodnu saradnju u Zagrebačkoj županiji.

Tema posjete je definisanje mogućnosti za nastavak saradnje kroz program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, te prezentacija modela javnog privatnog partnersva i puštanja u rad novih kapaciteta ULO hladnjače u industrijskoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici.

 

U prvom dijelu sastanka domaćini su prezentovali model javnog privatnog partnerstva koji razvijaju od 2004. godine. Centar je pravno registrovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću u kome je struktura kapitala procentualno raspoređena na Zagrebačka županija 75%, Grad Velika Gorica 17 % a poljoprivredna zadruga «Zagrebački voćnjaci» 8 %. U prvoj fazi razvoja su krenuli sa 3 komore kapaciteta do 500t, a ove godine u okviru druge faze, finansirane kroz Strukturne fondove Evropske unije, će raspolagati sa 21 novom komorom i najmodernijom tehnologijom. To će biti prva ULO hladnjača u Hrvatskoj od koje će korist direktno imati mali i srednji proizvođači, a ne veletrgovci voćem i povrćem. Prezentovani model i iskustva partnera iz Hrvatske su bila od velikog značaja delegaciji iz Prijedora. Glavni nosilac poljoprivredne proizvodnje i očuvanja ruralnog prostora u gradu Prijedoru su mali poljoprivredni proizvođači. Trenutno se intezivno razmišlja o izboru najboljeg poslovnog modela koji bi uticao na rješavanje evidentiranih problema koji se odnose na povezivanje istraživačkog i tržišnog aspekt sa proizvodnim aspektom.

U oviru prvog poziva program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, Grad Prijedor je bio aplikant prijedloga projekta DISTRIBUTE! Partneri iz Hrvatske su tada bili Distributivni centar, Grad Velika Gorica i LAG Zrinska gora – Turopolje.

 

U okviru ovog prijedloga projekta, nije bilo partnera iz Crne Gore, a sam prijedlog je bio na rezervnoj listi za finansiranje. Imajući u vidu jak potencijal partnerstva, kao i nova iskustva koja su stečena od prethodnog apliciranja, tokom sastanka su razmatrane mogućnosti za nastavak saradnje i napravljen akcioni plan za istraživanje i pripremu novog prijedloga projekta. Očekuje se da će drugi poziv u okviru ovog programa biti raspisan u prvom kvartalu 2018. godine.