Novi program za razvoj novog instrumenta podrške inovacijama i razvoju biznisa u BiH

Dana 27.04.2017. godine predstavnik Agencije PREDA-PD je prisustvovao prezentaciji novog programa za razvoj novog instrumenta podrške inovacijama i razvoju biznisa u BiH. Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Challenge to Change, C2C, program. Implementirati će ga Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća-RARS. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Glavni cilj projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH, kao i saradnje Švedske i BiH.

Ukupni budžet Challenge to Change programa je 30 miliona švedskih kruna, oko 3,2 miliona EUR.  C2C će biti otvoren za MMSP iz cijele BIH, ali i Švedske, kao i startupe koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Kompanije koje zadovolje uspostavljene kriterije moći će dobiti grant sredstva u iznosu maksimalno 30.000 eura, što predstavlja  50% ukupne investicije.

S obzirom da postoji značajna bh. dijaspora u Švedskoj, sa velikim interesom da doprinese razvoju Bosne i Hercegovine, kroz C2C biti istražena i mogućnost korištenja iskustava bh. dijaspore u Švedskoj.