Održan IX MTB Kozarski maraton

U nedjelju, 11. oktobra, u organizaciji “BK Kozara-procycling Prijedor” na Kozari je održan IX MTB maraton. Taj dan biciklističke staze prelijepe planine Kozare pohodili su biciklisti iz Doboja, Banje Luke, Stanara, Cazina, Bužima, Bihaća, Gradiške, Kozarske Dubice i Prijedora.

Zbog pomjeranja ranije zakazanog termina, maraton je brojao nešto manje učesnika nego što je prvobitno bilo najavljeno, no biciklisti su vozili na sunčanim stazama i ovjekovječili nezaboravne trenutke. Organizacijom maratona i druženjem zadovoljni su bili i učesnici i organizatori. Vijest da je prijedorski biciklista Siniša Lukić uspješno završio trku na Svjetskom prvenstvu u brdskom biciklizmu dodatno je uljepšala ovaj maraton.

U toku realizacije projekta FEEL KOZARA predviđeno je saniranje i uređenje dvije nove i dvije postojeće biciklističke rute, odnosno minimalno 51,50 km staze. Sve rute će biti označene biciklistickom signalizacijom koja je usklađena sa UCI standardom i Pravilnikom o turističkoj signalizaciji Ministarstva turizma RS. Takođe, na stazama je planirano uređenje i postavljanje devet odmorišta i devet info-tabli, tj. orijentacionih karti, te postavljanje deset setova za pružanje prve pomoći. Samim tim jubilarni X MTB maraton, kao dio centralne manifestacije FEEL KOZARA, sljedeće godine biće održan u novom ruhu.

Projekat “FEEL KOZARA” sufinansira Evropska unija putem EU4Business projekta koji zajednički provode GIZ, UNDP i ILO u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ).

www.eu4business.ba