Održana konferencija “Jači glas male privrede za bolje poslovno okruženje”

U sklopu sajma namještaja “San/Banjaluka 2013“, dana 06.06.2013. god. održana je Konferencija ,,Jači glas male privrede za bolje poslovno okruženje“. Na konferenciji se govorilo o  važnosti udruživanja i umrežavanja malih i srednjih preduzeća kao i ostalih  aktera razvoja u BiH. Na koneferenciji je istaknuto kako su neminovna udruženja privrednih subjekata na domaćem i inostranom tržištu kao i zajedničko sistemsko djelovanje kod stvaranja boljeg poslovnog okruženja za privredu i cjelokupnu ekonomiju.

Konferenciju je vodio i moderirao direktor Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor “PREDA-PD”, gosp. Mišo Reljić zajedno sa partnerskom organizacijom Klaster DRVO-PD dok su učešće uzeli i predstavnici domaćih i međunarodnih institucija. Učesnicima konferencije obratio se gosp. Rasim Tulumović, projekt menadžer VA 3B „Jačanje sistema MSP“  programa SeeNet-a, gosp. Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za preduzetništvo i posao LiNK Mostar, gosp. Zdravko Čerović, pomoćnik u Ministarstvu  za razvoj, poduzetništvo i obrt u Vladi Federacije BiH.

Direktor Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor “PREDA-PD”, gosp. Mišo Reljić govorio je poslovnom okruženju i akterima koji doprinose razvoju poslovnog okruženja ističući da je potrebno zakonski definisati koji  se akteri  mogu baviti razvojem, na koji način i od koga mogu očekivati podršku.

Gosp. Zdravko Čerović, pomoćnik u Ministarstvu  za razvoj, poduzetništvo i obrt u Vladi Federacije BiH predstavio je mjere podsticaja za razvoj preduzetništva i obrta odobrene u  periodu od osam godina ističući da su ti podsticaji još uvijek nedovoljni i da ministarstvo poziva sve relevantne aktere da daju svoje sugestije kod programiranja ovih sredstava.

Gđa. Milka Latinčić, šef sektora za mala i srednja preduzeća u Ministarsvu privrede, energetike i rudarstva Republike Srpske predstavila je novi zakon o razvoju MSP-a i mjere za podsticaj i razvoj privrede napominjući da je za 2013. ministrastvo predvidjelo 20.00.000KM.

Važnost umrežavanja kroz konkretan primjer predstavila je gđa. Tea Samardžić Memčić iz Udruge poduzetnika i poslodavaca, UPIP iz Žepča u prezentaciji  „Uloga LEDnet mreže kao aktera za poboljšanje poslovnog okruženja“.

Gđica AlisaVelić iz Udruženja za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara ukazala je na važnost aktivnosti koje rade na valorizaciji potencijala za razvoj preduzetništva u prezentaciji „Dostignuća i rezultati SEENET programa“.

Gđa Sanja Karanović, koordinator Klastera DRVO-PD predstavila je projekat „Koalicija za jači glas male privrede“ i aktivnosti na jačanju udruženja privrednika u narednom periodu.

Konferencija se održala u sklopu projekta ,,Koalicija za jači glas male privrede” kojeg provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LINK Mostar u saradnji sa partnerima Nezavisni biro za razvoj–(NBR) Gradačac, Udruga poduzetnika i poslodavaca- (UPIP) Žepče, Centar za promociju lokalnog razvoja-(PLOD) Bihać, Klaster drvne industrije i industrije namještaja- (DRVO-PD) Prijedor i Nevladinom organizacijom COSPE- Italija. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2012).

Konferenciji je prisustovali predstavnici  različitih organizacija i institucija poput predstavnika odjeljenja za privredu i poljoprivredu Grada Prijedora, privredne komore RS, privredno-zanatske komore RS, udruženje građana DON, organizacije LDA i drugi.