Održana online radionica „Potencijali saradnje tradicionalne i kreativne industrije Prijedora”

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ održala je 13.04.2021. godine online radionicu „Potencijali saradnje tradicionalne i kreativne industrije Prijedora“ u okviru projekta „Razvoj prekogranične mreže kreativne industrije – CREATIVE@CBC“.

Na radionici je prisustvovalo preko 20 učesnika, među kojima su bili predstavnici tradicionalne industrije Prijedora, angažovani eksperti koji su u prethodnom periodu sproveli analizu tradicionalne industrije i analizu kulturnih i kreativnih industrija u gradu Prijedoru, kao i predstavnici renomiranih kompanija koji su predstavili neke nove modele poslovanja i prodaje, te lokalni predstavnici inovativnih praksi.

Cilj radionice bio je upoznavanje predstavnika tradicionalne industrije sa inovativnim modelima poslovanja, te dobijanje povratne informacije o njihovim potrebama, koristima i mogućnostima za unaprjeđenje saradnje sa kreativnom indstrijom, te faktorima koji mogu doprijenijeti da se ta saradnja olakša i ubrza.

Tok radionice je bio podijeljen u tri dijela. Tokom prvog dijela, učesnicima je predstavljen projekat „CREATIVE@CBC“ i aktivnosti na tom projektu, a potom karakteristike tradicionalnih industrijskih sektora i kreativne industrije grada Prijedora, odnosno rezultati sprovedenih analiza pomenutih industrija i njihov razvojni potencijal, kao i SWOT analize.

Drugi dio radionice je imao nešto dinamičniji tok. Veći broj predavača, kao i zanimljive prezentacije manjeg obima, omogućile su održavanje pažnje ostalih učesnika. Učesnicima su predstavljeni inovativni poslovni modeli sa globalnog nivoa, poput modela poslovanja na online platformama za trgovinu ili prodaje putem dropshipping modela, te softvera za upravljanje poslovanjem (ERP-Enterprise Resource Planning). Takođe su predstavljeni i popularni marketinški alati i trendovi, kao što su Facebook advertising, Google analytics, Google Adwords i slično. Pored toga, učesnici su upoznati i sa nekim lokalnim inovativnim praksama i iskustvima, u smislu povezivanja znanja i kreativnosti sa tradicionalnim poslovanjem u cilju stvaranja nove vrijednosti.

                                   

Završni dio radionice ostavljen je za diskusiju učesnika, kako bi se došlo do spoznaje o zainteresovanosti predstavnika tradicionalne industrije za nove modele poslovanja, te spoznaje o potencijalima i načinima njihove saradnje sa predstavnicima kreativne industrije.

Glavni cilj projekta „CREATIVE@CBC“ je stvaranje povoljnog okruženja za razvoj kreativne industrije i međusektorsko povezivanje sa IT, kulturnim i tradicionalnim industrijama.

U tu svrhu, Agencija PREDA-PD planira da u narednom periodu omogući svim zainteresovanim kreativcima pohađanje obuka iz oblasti dizajna i multimedije, digitalnog marketinga, kao i obuke iz oblasti gejminga.

Projekat CREATIVE@CBC je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta je 595.214,00 EUR, od čega se kroz program Interreg IPA CBC HR-BIH-MNE finansira iznos u visini 85% od ukupne vrijednosti, odnosno programsko sufinansiranje iznosi 505.931,90 EUR, dok je partnerski doprinos 89.282,10 EUR.