Održana Početna konferencija projekta „CREATIVE@CBC“ u Prijedoru

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD organizovala je Početnu konferenciju projekta „Razvoj prekogranične mreže kreativne industrije – CREATIVE@CBC“ („Development of Cross-border Cooperation Network of Creative Industries-CREATIVE@CBC“)  10.12.2020. godine.

Zbog aktuelnih epidemioloških mjera, konferencija je organizovana u prostorijama Agencije i posredstvom online platforme. Događaju je prisustvovalo preko 40 učesnika među kojima su bili predstavnici lokalne kreativne industrije, predstavnici poslovnih subjekata i institucija podrške, freelancer-i, partneri na projektu, kao i ostali zainteresovani pojedinci.

Svrha događaja je bila promocija projekta „Razvoj prekogranične mreže kreativne industrije – CREATIVE@CBC“ koji se implementira od strane vodećih razvojnih organizacija iz Bosne i Hercegovine (Agencija PREDA-PD), Hrvatske (Agencija SIMORA) i Crne Gore (ADP-Zid), a period implementacije je jun 2020 – maj 2022. godine.

Konferencija je iskorištena i za podizanje vidljivosti kreativnog sektora i njegovog potencijala u kontekstu razvoja, preduzetništva, zapošljavanja i umrežavanja.

Sama konferencija je bila podijeljena u dva dijela. Tokom prvog dijela, koji je bio posvećen isticanju značaja kreativne industrije u svijetu, njenih potencijala i novih poslovnih modela, izvršena je i prezentacija projekta, kao i  najava aktivnosti koje će se realizovati u narednim mjesecima.

Tokom drugog dijela konferencije naglasak je bio na lokalnoj kreativnoj industriji, njenim potencijalima i razvoju na lokalnom nivou, kao i na značaju osnivanja klastera kreativne industrije grada Prijedora, za koji je već pokrenuta inicijativa. Tokom panela Lokalna kreativna industrija – mogućnosti i iskustva, lokalni akteri kreativne industrije, kao i iskusni profesionalci iz tog sektora podijelili su vlastita iskustva u razvoju karijere i svoja viđenja budućeg razvoja kreativne industrije na lokalu.

                           

 

Glavni cilj projekta „CREATIVE@CBC“ je stvaranje povoljnog okruženja za razvoj kreativne industrije i međusektorsko povezivanje sa IT, kulturnim i tradicionalnim industrijama. Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta je 595.214,00 EUR, od čega se kroz Program Interreg IPA CBC HR-BIH-MNE finansira iznos u visini 85% od ukupne vrijednosti, odnosno programsko sufinansiranje iznosi 505.931,90 EUR, dok je partnerski doprinos 89.282,10 EUR.