Održana Poslovna konferencija “Norveška dostignuća u poljoprivredi (stočarstvu)”

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”, učestvovala je u organizaciji Poslovne konferencije pod nazivom “Norveška dostignuća u poljoprivredi (stočarstvu) –kako ih primijeniti u Bosni i Hercegovini”, koja je održana 28. novebra u hotelu “Prijedor” u Prijedoru.

Konferenciji je prethodilo svečano otvaranje Uzgojno-selekcijskog centra NRF „Arifagić Investment“ u Trnopolju, što ujedno predstavlja i jedan od trenutno najvećih projekata u oblasti poljoprivrede u regionu.

Pored brojnih učesnika konferencije, najznačajnije predstavljanje imali su predstavnici norveške kompanije Geno, koji su prezentovali najznačajnija dostignuća u oblasti stočarstva koja se već 80 godina razvijaju i primjenjuju u Norveškoj. Takođe, učesnici su imali priliku da čuju iskustva norveške mliječne industrije, norveške Kancelarije za veterinarstvo, ali i izvanredne primjere zadrugarstva u poljoprivredi, tj., mljekarstvu, čiji rezultati predstavljaju najveća dostignuća u oblasti udruživanja i zadrugarstva.

Jedan od ciljeva Konferencije bio je prenos iskustava i potencijalno doprinos razvoju poljoprivrede u BiH uz primjenu savremenih metoda rada, što bi omogućilo brži privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Također, je predstavljena i institucionalna podrška u BiH koje poljoprivrednim proizvođačima pružaju državne i lokalne institucije, agencije i drugi organi, te mliječna industrija BiH.

U radu konferencije su pored gostiju iz Norveške učestvovali predstavnici grada Prijedora, Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA), Vanjskotrgovinske komre BiH, Kancelarije za veterinarstvo BiH, Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, opštine Sanski Most, NVO Naša perspektiva, kompanija Meggle i Mlijeko produkt, Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, Farme Livač i NS instituta.

Učesnicima konferencije je putem info štanda predstavljen projekat ADRIA FOOTOURING.