Održana završna konferencija projekta “Razvoj prekogranične mreže kreativne industrije-CREATIVE@CBC”

Završna konferencija projekta “CREATIVE@CBC” održana je 31.05.2022. godine u Prijedoru. Događaj je iskorišten za promociju rezultata projekta, koji je implementiran tokom prethodne 2 godine, ali i dodatnu promociju potencijala kreativne industrije.

U prvom planu su bili ključni izlazni rezultati projekta – nova infrastruktura podrške razvoju kreativne industrije u vidu Kreativnih centara u Prijedoru, Novskoj i Podgorici, opremljenih CNC opremom, 3D uređajima, IT i foto/video opremom, kao i formirana prekogranična mreža kreativne industrije –  CREATIVE@CBC.

   

Konferencija je imala 3 tematska bloka.

Prvi blok je bio posvećen projektnim aktivnostima, koje su bile fokusirane direktno na korisnike iz oblasti kreativnih i tradicionalnih industrija, uključujući sektorske analize (mapiranje), tematske susrete, umrežavanje kreativnih centara na evropskom nivou, kao i podršku razvoju novih poslovnih modela kroz tzv. “Co-creation” program.

Drugi blok je bio posvećen predstavljanju sličnih inicijativa iz regije (Banja Luka, Gradiška, Novska i Nikšić) i razmjeni iskustava po pitanju razvoja i pružanju usluga koje ovakvi centri pružaju svojim korisnicima.

Tema trećeg bloka je bila posvećena programima i mjerama podrške razvoju kreativne industrije, kroz predstavljanje aktuelnog strateškog okvira koji tretira ovu oblast, formalne i neformalne programe obrazovanja za sticanje neophodnih kvalifikacija i vještina, kao i investicione šeme za podršku pojedinačnim poslovnim poduhvatima.

Poseban dio konferencije je bio posvećen predstavljanju poslovnih modela razvijenih kroz “Co-creation” program, tokom kojeg se učesnicima konferencije predstavilo 9 pojedinaca i timova iz Prijedora, Siska i Podgorice.

Zajednička ocjena učesnika konferencije je da je realizacija projekta doprinijela i povećanju vidljivosti, te razumijevanju pojma kreativne industrije, posebno imajući u vidu dinamiku i značajne stope rasta ostvarene na regionalnom i globalnom nivou.

   

Projekat „Razvoj prekogranične mreže kreativne industrije – CREATIVE@CBC“, Razvojna agencija „PREDA“ realizovala je u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Siska (Razvojna agencija SIMORA) i Podgorice (Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID). Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta je bila 595.214,00 EUR, od čega se kroz Program Interreg IPA CBC HR-BIH-MNE finansirao iznos u visini 85% od ukupne vrijednosti, odnosno programsko sufinansiranje je iznosilo 505.931,90 EUR, dok je partnerski doprinos 89.282,10 EUR. Projekat je trajao od 01.06.2020. do 31.05.2022. god. Sve dodatne informacije o programu iz kojeg je sufinansiran projekat mogu se pronaći na www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu