Online radionica „Umjetna inteligencija kao resurs za donositelje strateških smjernica i politika“

U ponedjeljak, 22. marta 2021. godine, s početkom u 14 sati Ekonomski fakultet u Rijeci organizuje online radionicu „Umjetna inteligencija kao resurs za donositelje strateških smjernica i politika”. Radionica se organizuje kao dio Interreg MED Social&Creative projekta. Cilj radionice je istražiti i kritički sagledati nove trendove korištenja umjetne inteligencije kod donošenja strateških smjernica i politika. Uz učešće akademske zajednice, preduzeća iz privatnog i javnog sektora, te predstavnika državne i regionalne uprave, na radionici će se raspravljati o područjima korištenja umjetne inteligencije u procesima donošenja strateških smjernica i politika, te o ključnim izazovima i budućim trendovima primjene umjetne inteligencije u ovim procesima.

Moderator radionice je Marco Di Ciano iz razvojne agencije Innova Puglia, vodeće organizacije ispred društvene i kreativne zajednice. Uvodni govor održaće će Christoph Maier, projektni službenik Zajedničkog  sekretarijata programa Interreg MED, dr. sc. Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za ekonomska pitanja i direktor Sektora za finansijske institucije i ekonomske analize HGK, te prof. dr. sc. Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Ekonomski fakultet u Rijeci je jedan od partnera na projektu “Social and Creative”, kao i Agencija PREDA-PD.

Glavni govornik na radionici bit će Colin van Noordt iz TalTech, Tallinn i JRC (Evropska komisija), koji će predstaviti nove trendove korištenja umjetne inteligencije u procesu donošenja strateških smjernica i politika u Evropi. Na prvom panelu, čija je tema “Natural Language Processing for the analysis of policy texts”, panelisti će biti prof. dr. sc. Sanda Martinčić-Ipšić s Univerziteta u Rijeci, prof. dr. sc. Pasquale Lops s Odjela za informatiku Univerziteta u Bariju i dr. sc. Giuseppe Rizzo iz Links Foundation, Torino.

Panelisti drugog panela, čija je tema “Ontologies and Policy visualisation tools”, su dr. sc. Bernardo Rondelli iz Siris Academic, Barcelona i mr. sc. Francesco Molinari, istraživač i savjetnik u procesima izrade strateških dokumenata, smjernica i politika.

Na završnom okruglom stolu raspravljaće se o trendovima i perspektivama korištenja umjetne inteligencije prilikom kreiranja strateških politika.

Učešće  na radionici se ne naplaćuje. Na radionicu, kojoj može prisustvovati maksimalno 100 učesnika, se možete prijaviti putem slijedećeg lika: https://social-and-creative.interreg-med.eu/index.php?id=13472

Šta je Društvena i Kreativna zajednica ?

Društevena i kreativna zajednica Interreg MED ima za cilj da poveže društvene i kreativne inovatore na području Mediteranske regije kako bi konsolidovala i podjelila nove uspješne modele razvoja. Zajednica, na struktuiran način promoviše implementaciju i prenosivost rezultata modularnih projekata koji se odnose na kreativnost i društvene inovacije. U tom cilju, obezbjeđuju se zajednički instrumenti koji omogućavaju povezivanje modularnih projekata sa lokalnim inovacijskim zajednicama, počevši od regiona partnera koji učestvuju na implementaciji projekta.