Poziv za iskazivanje interesa za učešće u natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u okviru zajedničkog programa EU i njemačke vlade za podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u BiH – EU ProLocal, objavljuje

 

 Poziv za iskazivanje interesa za učešće u natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava

Poziv je otvoren do 17.7.2016. za mala i srednja preduzeća i za razvojna partnerstva koja su registrovana u jednoj od 20 partnerskih opština/gradova: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac, Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj i Žepče, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški , Prozor-Rama, Jablanica i Konjic, koje su podijeljena u tri lokaliteta:

–        Lokalitet 1: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac;

–        Lokalitet 2: Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj i Žepče;

–        Lokalitet 3: Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Prozor-Rama, Jablanica i Konjic;

Posebna pažnja bit će posvećena daljem oporavku i preventivnim mjerama u malim i srednjim preduzećima koja su pretrpjela gubitke u poplavama 2014. godine. Osim individualne pomoći malim i srednjim preduzećima, projekat će podržati lokalne kompanije uključene u lance vrijednosti, promovirajući u isto vrijeme ostvarivanje ekonomske sinergije kroz poslovna umrežavanja (klastere) i grupe preduzeća.

Na poziv se mogu prijavit:

–       Mala i srednja preduzeća koja djeluju u metaloprerađivačkom sektoru, drvnom sektoru ili se bave agrobiznisom;

–        Poljoprivredne zadruge;

–        Registrovani klasteri;

–        Organizacije za podršku biznisu u partnerstvu sa najmanje 3 preduzeća, i

–        Grupe preduzeća (minimalno 3 člana iz istog lanca vrijednosti).

Minimalno dva člana u grupi preduzeća koja aplicira na ovaj poziv treba da budu registrovana u jednoj od 20 općina/opština projekta. Projekat sa kojim ova grupa preduzeća aplicira treba da ima efekte u jednom od navedenih lokaliteta.

Pored navedena 3 sektora (drvno-prerađivački, metaloprerađivački i agrobiznis), za lokalitet 3 je prihvatljiv i sektor turizma, ali isključivo za kategorije grupa preduzeća i klastere.

Vodeći računa o prihvatljivim sektorima i lokalitetima, projektna ideja treba se odnositi na:

 –       Poboljšanje pristupa tržištu (lokalnom i međunarodnom)

–        Umrežavanje i inovacije

–        Optimizacija poslovnih procesa

–        Uvođenje novih metoda u radu

U okviru ovog poziva, na web stranici programa (www.eu-prolocal.ba) objavljen je:

– obrazac za iskazivanje interesa namijenjen malim i srednjim preduzećima,

– obrazac za iskazivanje interesa namijenjen za projektne prijedloge koji uključuju različite oblike partnerstava (privatno-privatno, javno-privatno, privatno-javno-istraživačko), koji imaju za cilj povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Da bi se apliciralo na ovaj poziv potrebno je odgovarajući obrazac za aplikaciju preuzeti sa web stranice www.eu-prolocal.ba. Obrazac je potom potrebno elektronski ispuniti, odštampati, te potpisati i opečatiti.

Na ovaj način ispunjen obrazac skenirati i pomoću dugmeta „Podnesi potpisan, opečaćen obrazac“ na web stranici www.eu-prolocal.ba isti podnijeti.

Rok za podnošenje aplikacije je 17.07.2016. godine do 23:00 sata.