Prijedorski đaci majstori za sir

Dođu u školu, obuku mantile i pravac kabinet na pravljenje sira! Tako je to u prijedorskoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi gdje je đačka praksa pretvorena u pravu mini proizvodnju. Sir je, trenutno, apsolutni hit.

“Nama je to zanimljivo, volimo to da radimo i zato smo se odlučili za ovu školu i smjer. Nije nam teško, ima nas dosta pa pomažemo jedni drugima, slažemo se pa nam sve ide dobro”, kaže Dajana Kondić, učenik Poljoprivredno-prehrambene škole.Zato osmjeh ne silazi sa lica njihove profesorke. Ponosna je što su se đaci toliko usavršili da pohvale za njihov polutvrdi sir dolaze čak i iz Italije, gdje su išli na obuku.

“Komentari su vrlo pozitivni. Evo reći ću da, trenutno, nemamo ništa na zalihama što znači da smo sve prodali”, ponosma je Suzana Mršić, profesor stručnih predmeta.

Projekat je podržan uz podršku Agencije PREDA koja je u proteklom periodu intezivno radila na pružanju podrške podizanju kvaliteta obrazovnog sistema u srednjim školama koje rade na području grada Prijedora. Linija za proizvodnju sira i domaćih proizvoda u Poljoprivredno-prehrambenoj školi nabavljena je kroz donaciju PULZ Programa ulaganja u lokalnu zajednicu, Arcelor Mittal.