Proglašeni pobjednici FeelKozara4Seasons foto-konkursa

Na jednom od partnerskih sastanaka Feel Kozara projektnog tima, u čijem je sastavu Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ kao vodeći partner i partneri projekta Nacionalni park Kozara, Turistička organizacija grada Prijedora, Elta Kabel Media Group i saradnici poput Planinarskog društva „Klekovača“, Motela “Bijele vode“ i Biciklističkog kluba „Kozara“, podržana je inicijativa za pokretanje FeelKozara4Seasons foto-konkursa. Naime, primijećeno je da posjetioci Nacionalnog parka svoje posjete rado bilježe i da tada nastaju najljepši kadrovi i prekrasne uspomene.

U svrhu promocije Nacionalnog parka Kozara kojom se poseban značaj daje prirodnim ljepotama Kozare kroz sva četiri godišnja doba, istorijskom značaju koji Kozara ima i umjetničkoj grandioznosti Memorijalnog kompleksa koji ga opisuje, te sportskim i avanturističkim kapacitetima koje nudi ova divna planina, a s ciljem očuvanja svih ovih vrijednosti, proveden je FeelKozara4Seasons foto-konkurs.

Tokom trajanja konkursa na info@feelkozara.com pristiglo je preko stotinu fantastičnih fotografija koje su opisivale jednu od tema: prirodne ljepote Kozare u nekom od godišnjih doba, fotografije nastale posjeti Memorijalnom kompleksu na Mrakovici ili foto-zapisa neke sportske svanture na Kozari. Kako je konkursom predviđeno prve dvije nagrade dodjeljivao je stručni žiri, a druge dvije su osvojile fotografije sa najviše osvojenih glasova na Feel Kozara Facebook i Instagram nalozima.

Ono što možemo reći, jeste da je žiri pred sobom imao veoma težak zadatak, a publika je svojim glasovima o najboljim fotografijama odlučivala od kraja marta do 21. aprila.

Prema ocjeni stručnog žirija u sastavu: Milena Gnjatović Simatović (Agencija “PREDA-PD”), Slađana Jović (TO Prijedor), Nataša Beslać Pjević (NP Kozara), Dejan Rakita i Miloš Dragičević (ELTA TV) prve dvije nagrade osvojili su:

  • Fotografija “Među divovima Kozare” Željka Boščanina, koji je osvijio nagradu noćenje s doručkom za dvije osobe u Motelu Bijele Vode Mrakovica, Kozara.
  • Cjelogodišnju ulaznicu u Nacionalni park Kozara osvojio je Branko Burazor za fotografiju “Zima na Kozari”.

Prema broju osvojenih glasova na Feel Kozara Facebook stranici treća nagrada (desetominutni dnevni let za dvije osobe iznad Prijedora sa PD Glide Flight Academy) osvojio je Indir Merdanović za fotografiju “Jesen u Memorijalnom kompleksu Mrakovica”, dok je prema najvećem broju glasova na Feel Kozara Instagram profilu, tj. noćenje u Planinarskom domu Kotlovača za dvije osobe i uspon na Via Ferratu ili pješačku turu nekom od prekrasnih staza Kozare, osvojila Ena Končar za fotografiju “Prirodni gospodin voli planinarenje”.

Feel Kozara promotivni poklon paket i godišnju ulaznicu u Nacionalni park Kozara osvojila je Sanja Ljuboja za najkreativniji odgovor na pitanje ZAŠTO VOLIM KOZARU:

“Volim Kozaru zato što oduševljava bez obzira na godišnje doba. Od najmanjeg cvijeta, vodopada, divnih vidikovaca do uređenih ferrata za ljubitelje adrenalina… Nijedna fotografija ili riječ ne mogu to dočarati, moraš biti tamo i sigurno ćeš za nju srcem prionuti više”

Nažalost jedan dio fotografija nije uzet u razmatranje jer nisu odgovarale proporcijama fotografija zadatim Pravilima i uslovima učešća na FeelKozara4Seasons foto-konkursu.

Naime, pored pobjedničkih fotografija biće izabrano još oko 50 fotografija koje će od sredine maja krasiti šetališnu zonu grada Prijedora na izložbi FeelKozara4Seasons. Nadamo se da će ovaj foto-konkurs i sama izložba FeelKozara4Seasons još jednom pokazati koliko je značajno prirodno i istorijsko bogatstvo naše planine Kozare i da čuvajući nju, čuvamo i budućnost svih generacija.

Čestitamo srećnim dobitnicima i zahvaljujemo svim učesnicima što su s nama podijelili divne fotografije koje su u proteklom periodu krasile Feel Kozara Facebook i Instagram stranicu. Zahvaljujemo i svima koji ste našim učesnicima pružili nesebičnu podršku i pratili naše objave.

Nagrađeni učesnici će biti blagovremeno obaviješteni o mjestu i načinu preuzimanja nagrada.

Projekat “Jačanje atributa nacionalnog parka Kozara kako bi se razvio u turističku atrakciju na otvorenom nudeći ekskluzivno iskustvo koje počiva na aktivnoj participaciji, autentičnosti i personalizaciji – Feel Kozara, jeste projekat Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ koji se provodi unutar EU4Business projekta u BiH koji finansira EU.

Više o projektu EU4Business

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Evropske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milion eura.. Projekat zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.