Radionice iz oblasti kreativnih pristupa u turizmu okupile veći broj predstavnika turističke zajednice iz regije

U periodu od 7. do 29. aprila 2021. godine, održan je drugi skup radionica iz oblasti kreiranja turističkih proizvoda i korištenja kreativnih industrija u turizmu, u sklopu realizacije projekta „FEEL KOZARA“, koji provodi Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“. Učesnici su imali priliku upoznati se sa procesom i strukturom za kreiranje turističkog proizvoda, raditi na kreiranju turističke ponude regije i upoznati se sa načinima prezentacije turističkih sadržaja kroz korištenje proširene stvarnosti.

Radionice je vodila Martina Lucić Čanak, međunarodni ekspert za razvoj turizma, kreiranje turističkih proizvoda, PR aktivnosti i brendiranje turističkih proizvoda, koja jektivni je član SMART Tourism  koncepta (Koncepta pametne destinacije) u Hrvatskoj. Ovaj koncept provodi  mreža Travel&Tech stručnjaka udruženih da kroz inovativna IT-rješenja pomažu turističkim destinacijama u jednostavnom i efikasnom upravljaju resursima i lokalnom ponudom.

Na pet radionica ukupno je prisustvovalo više od 53 predstavnika regionalnih turističkih organizacija, turističkih agencija, predstavnika partnerskih organizacija i drugih relevantnih institucija, koje mogu dati doprinos kreiranju zajedničke turističke ponude u kojoj je Nacionalni park „Kozara“ centralna tačka.

Cilj projekta „FEEL KOZARA“ jeste povećati konkurentnost lokalnog turizma, a namjera jeste stvaranje turističke atrakcije na otvorenom i unapređenje ponude nudeći ekskluzivno iskustvo koje počiva na aktivnoj participaciji, autentičnosti i personalizaciji turističkih proizvoda Nacionalnog parka „Kozara“, grada Prijedora i lokalnih zajednica koje okružuju Kozaru.

Uslijed trenutne epidemiološke situacije, radionice su održane kao kombinovani događaj koji je jedan dio učesnika pratio u prostorijama Agencije „PREDA-PD”, a veći dio učesnika pratio je radionice putem Zoom aplikacije.

Projekat “FEEL KOZARA” sufinansira Evropska unija putem EU4Business projekta koji zajednički provode GIZ, UNDP i ILO u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini, koji je podržan od vlade SR Njemačke.