Mladi

Briga o omladini je od opšteg interesa i podrazumjeva sistematsko unapređenje stanja većeg broja oblasti koje su sfera interesovanja mladih.

Agencija PREDA nastoji da identifikuje posebne programe i mjere koji su aktualni od strane donatora, kako bi aktuelnim projektnim prijedlozima dala doprinos obezbijeđenju boljih uslova za život, kreativno ispoljavanje i učestovanje mladih u širem društvenom okruženju. Navedeni programi i mjere podrške su najvećoj mjeri usmjereni na doprinos zapošljavanja mladih, obrazovne aktivnosti koje omogućavaju sticanje specifičnih znanja i kompetencija, jačanje informatičke kulture i znanja.

Aktuelni su i pojekti za mlade koji su u svom fokusu usmjereni na promociju kulture i sporta, kvalitetno korištenje slobodnog vremena među mladima, integracija i mobilnost mladih. U svojim svakodnevnim aktivnostima Agencija PREDA nastoji da uspostavi svrsishodniju vezu između institucija i organizacija koja se bave problematikom mladih upravo zbog velike interaktivne povezanosti i međusobnom ispreplitanju pojedinih oblasti, te multisektoralnog pristupa cijeloj problematici.

Jedan od aktuelnih problema na koji će neke buduće aktivnosti Agencije biti usmjerene je sve veći broj odlazaka edukovanih, mladih ljudi iz lokalne zajednice zbog loše ekonomske situacije, nemogućnosti zaposlenja i opšte besperspektivnosti. Problem iseljavanja kvalifikovane radne snage u inostranstvo ili poznatiji kao „brain drain“ je problem koji ostavlja ozbiljne posljedice na razvoj lokalne zajednice, regije i države u cijelini, a koji kao takav nema ozbiljne strateške mjere kojima bi se preventivno djelovalo.

Oblasti društvenog razvoja:

Obrazovanje
Kultura
Sport
Omladinski
sektor
Socijalna
i zdravstvena
zaštita
Civilno
društvo