Svečano dodijeljeni certifikati polaznicima obuke u kreiranju web stranica

U prostorijama  Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD održana je svečana dodjela certifikata za 27 polaznika nedavno realiziranih programa obuke za mlade u primjeni naprednih programskih alata u kreiranju web stranica.

Obuka u “FRONTEND DEVELOPMENT: HTML5, CSS3, JAVA SCRIPT,BOOTSTRAP3 FRAMEWORK i izradu šablonaza WordPress“ za 15 polaznika kao i obuka u „Joomla“ sistemu za upravljanje web sadržajem za 12 mladih s invaliditetom su realizirane uz podršku USAID-a putem projekta Partnerstvo za inovacije.

Certifikate polaznicima je uručio direktor misije USAID-a u Bosni i Hercegovini gospodin Peter Duffy koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo činjenicom da je jedna od obuka uključila mlade sa invaliditetom te izrazio nadu da će im programerske vještine koje su stekli tokom obuke pomoći da uskoro dobiju zaposlenje.

U prethodnom periodu Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD je intezivno radila na stvaranju mehanizama za sistemsku podršku razvoju neformalnog obrazovanja u oblasti kreativne industrije. U prvoj fazi razvoja većina napora je posvećena informaciono komunikacionim tehnologijama i dizajnu, te je u 2015. godini povećala  infrastrukturne kapacitete „Kreativnog centra“ koji se ogledaju u vidu sale za IT obuke do 14 polaznika.

Podršku radu Kreativnog centra i organizaciji obuka pružio je USAID kroz projekat Partnerstvo za inovacije – PI. Uz njihovu podršku realizovano je pet programa obuke kroz koje je ukupno prošlo 62 polaznika. Analizom statusa korisnika prije i poslije obuke zabilježeno je da je 12 osoba promijenilo status i zaposlilo se ili je radilo na određeno vrijeme, dvoje je bilo u fazi zajedničkog otvaranja servisa računara, dok se još dvoje bavi freelance poslovima za inostrana tržišta.

Tokom posjete Agenciji PREDA-PD, g. Duffy se sastao sa rukovodstvom Agencije PREDA-PD i razgovarao o aktuelnim temama koje se odnose na lokalni ekonomski razvoj, pružanje podrške u radu sa mladima, nezaposlenima, MSP-ima i sl.

“Zadovoljni smo saradnjom sa USAID-om i nadamo se da će ova posjeta dati novi podstrek nastavku naše saradnje u realizaciji programa podrške ekonomskom razvoju Prijedora, te da će USAID uključuti Agenciju PREDA-PD u buduće svoje projekte”, istakao je gospodin Mišo Reljić, Direktor Agencije PREDA-PD.

Više fotografija sa posjete direktora USAID Agenciji PREDA možete pogledati OVDJE