U Nacionalnom parku Kozara održana manifestacija Feel Kozara Open Day

U subotu je, bez obzira na kišovito vijeme, u prekrasnom ambijentu jednog od naših najljepših nacionalnih parkova, održana manifestacija Feel Kozara Open Day. Tokom manifestacije prezentovani su rezultati projekta Feel Kozara Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „Preda-PD“.

Manifestacija Feel Kozara Open Day je započeta pozdravnim riječima projekt-menadžera Milene Gnjatović Simatović, koja se osvrnula na realizaciju projekta kao na jednu „lijepu priču, malu i veliku avanturu“ tokom koje su zajedničkim radom Agencije „PREDA-PD“ i partnera projekta stvoreni i unaprijeđeni sadržaji koji će postati dijelom stalne turističke ponude Nacionalnog parka Kozara. Uspješnost saradnje Agencije „PREDA“ i njenih partnera i saradnika na projektu (Nacionalni park Kozara, Turistička organizacija grada Prijedora, Elta media group, Planinarsko društvo Klekovača, Biciklistički klub Kozara i Motel Bijele Vode), simbolično je predstavljena dodjelom Feel Kozara medalja. O značaju saradnje svih relevantnih institucija u oblasti turizma i zajedničkom kreiranju turističkih proizvoda, govori i činjenica da su na Feel Kozara Open Day manifestaciji bili prisutni izlagači i predstavnici iz susjednih opština, te je predstavljen gastro-kutak autohtonih proizvoda i Kozarski jelovnik kao još jedna turistička atrakcija potkozarske regije.

Tokom realizacije Feel Kozara projekta mapirane su i označene četiri biciklističke staze različitih dužina i nivoa složenosti, obnovljen je i prilagođen objekat za smještaj, iznajmljivanje i popravku bicikala, nabavljeni su brdsko-planinski bicikli, ali i električni bicikli i motori kao jedna od novih usluga koja će biti na raspolaganju starijim posjetiocima ili onima slabije kondicije, a koji se ipak žele upustiti u avanturu i posjetiti neku udaljeniju lokaciju na ovoj prekrasnoj planini i pri tome koristiti prevozna sredstva koja ne ugrožavaju ekološku stabilnost prirodnog okruženja. Dodatna tri nivoa različitih visinskih zona i nivoa složenosti unaprijeđen je Avantura park koji svojom veličinom postaje turistička atrakcija ove regije. Jedan od nivoa je posebno prilagođen najmlađim avanturistima uzrasta od 5 do 12 godina. Nastala je i nova edukativna staza obogaćena informativnim i didaktičkim elementima namijenjenim prvenstveno edukaciji djece, omladine i svim posjetiocima koji žele saznati više o bogatstvu i značaju očuvanja ekosistema Nacionalnog parka Kozara. Unaprijeđene su usluge Planinarskog doma Kotlovača i uređene još dvije dionice Via Ferrata staze Bijeli kamen, tzv. sektor Bršljan. Uređeno je i postavljeno devet odmorišta na različitim lokacijama duž Nacionalnog parka Kozara i unaprijeđena je gastro ponuda kroz kreiranje Kozarskog jelovnika koji promoviše izvornu, tradicionalnu kuhinju potkozarske regije.

Projekat Feel Kozara je dio porodice EU4Business projekata koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezna republika Njemačka, a provode GIZ, UNDP i ILO od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 450.741,57 KM, od čega je konkretno 357.000 KM sufinansirala Evropska unija i Savezna republika Njemačka kroz EU4Business projekat kao dio programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH o čemu je u svojim pozdravnim riječima govorio Nils Wetzel, projekt-menadžer EU4Business projekta, navodeći da je: „Doprinos Feel Kozara projekta nije samo usko povezan za povećanje atraktivnosti turističkih potencijala samog Nacionalnog parka Kozara, nego i za sveukupnu korist koju će, zahvaljujući unaprjeđenju i poboljšanju turističke ponude imati lokalna zajednica kroz povećanje broja turističkih posjeta kako lokalnih tako i inostranih turista, a to vodi očuvanju radnih mjesta i otvaranju novih mogućnosti za zaposlenje mladih u ovom području.”

Grad Prijedor pruža punu podršku projektima poput ovog, istakla je Monja Kasalović, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Prijedora, zahvalivši donatorima, Agenciji „PREDA-PD” i partnerima koji su učestvovali u realizaciji projekta, jer je ovo jedan od projekata koji promoviše potencijale grada Prijedora, prirodna bogatstva i kulturno-istorijsko nasljeđe Nacionalnog parka Kozara. Novi turistički sadržaji, nastali projektom Feel Kozara, svakako će doprinijeti promociji prijedorske regije i turističkoj održivosti koja vodi napretku grada Prijedora.

Dobar timski rad i organizacija rada je princip kojim se vodi Agencija „PREDA-PD” i prema riječima Aleksandra Drljače, direktora Agencije, upravo se to  pokazalo kao nepogrešiv put ka ostvarenju cilja. Realizacija projekta Feel Kozara je još jedan dodatni podstrek za Agenciju da nastavi istim tempom i da uz saradnju sa donatorima, gradom i lokalnom zajednicom omogući dalji razvoj grada Prijedora.

O Nacionalnom parku Kozara i sadržajima kojima je obogaćen tokom projekta govorila je Nataša Pijević Beslać, menadžer Info-centa Mrakovica, a zvanično otvorenje Feel Kozara Open Day manifestacije proglasio je direktor Nacionalnog parka Božidar Nikoletić.

Nažalost, zbog vremenskih uslova, učesnici manifestacije nisu bili u prilici da tokom ovog posebnog dana učestvuju u svim Feel Kozara avanturama, ali su zato najmlađi posjetioci u Info-centru Mrakovica saznali mnogobrojne zanimljivosti o flori i fauni, bogatstvu i značaju očuvanja ekosistema Nacionalnog parka Kozara, prisustvovali istorijskom času u Muzeju Kozare, upoznali se s bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem Kozare. S Kozare su ponijeli nasmijana lica i Feel Kozara zlatne medalje kao budući čuvari prirodnog bogatstva njihove planine.

Kada su Kozaru napustili kišni oblaci, prijatelji Planinarskog društva Klekovača odlučili su da iskoriste dan i upuste se u izazov savladavši vrtoglave dionice sektora Bršljan, Via ferrate Bijeli kamen.

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.