U Prijedoru postavljeno “Solarno drvo”

U Prijedoru je 22.03.2013. godine, ispred robne kuće “Patrija”, pušteno u rad prvo “Solarno drvo” u BiH. U pitanju je instalacija nastala kao rezultat saradnje Grada Prijedora, Njemačkog društva za međunarodnu saradnju “GIZ”, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija “UNDP” i preduzeća “Kaldera” d.o.o. Projekat su osmislili i razvili studenti mašinstva i arhitekture sa banjalučkog univerziteta okupljeni u udruženje “Energetski klub”.

Cilj ovog projekta jeste promocija obnovljivih izvora energije te podizanje javne svijesti o potencijalima solarne energije. Praktična strana Solarnog drveta je to što predstavlja lako dostupan i pouzdan izvor energije za dopunjavanje baterija mobilnih telefona i prenosivih računara. Ovaj način je najefikasniji mogući način koji građane upoznaje sa prednostima čistih izvora energije, njihovim pogodnostima i otklanja zabludu da je njihovo korišćenje i dalje suviše apstraktno za prosečnog čovjeka i da on ne može imati neku direktnu korist od njih.

Solarno drvo je opremljeno sistemom sa solarnim (PV) panelima koji kada se izlože svjetlosti, na svojim krajevima daju određeni napon, koji se može koristiti za punjenje akumulatorskih baterija i kasnije za namjensku upotrebu. Tako dobijena električna energija je u daljem toku eksploatacije potpuno besplatna, ne računajući zamjenu akumulatora svakih nekoliko godina. Dodatna automatika u smislu kontrole punjenja i pražnjenja, riješava i taj problem obezbjeđujući maksimalan radni vijek jednog akumulatora.

Projekat je prvi ovog tipa koji je realizovan u BiH, a koordinaciju projekta vršila je Agencija za ekonomski razvoj Grada Prijedora “PREDA-PD”.