Učešće na okruglom stolu „Registar parafiskalnih nameta za bolje poslovno okruženje“

U organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac/Modriča, 28.04.2015.  je u hotelu Mepas u Mostaru organizovan okrugli stol i konferencija za novinare na temu „Registar parafiskalnih nameta za bolje poslovno okruženje“. Tim povodom prisutnim gostima i predstavnicima medija su se obratili Jaidev Singh, direktor Odjela za demokratizaciju USAID-a, Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Enver Sarvan izvršni direktor Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac/Modriča, te Dževad Handžar vlasnik preduzeća „Laks“ d.o.o. Mostar i  Radovan Šalabalija vlasnik preduzeća „Javor“ d.o.o. Prijedor.

Prema procjenama, privatni sektor u Bosni i Hercegovini (pored poreza) opterećuje preko 300 parafiskalnih odnosno neporeskih nameta iz razloga što nema zadovoljavajuće ekonomske politike koja bi onemogućila razne nivoe vlasti i institucije da uvode nove namete, niti ima preciznih podataka o postojećim nametima. Da bi preduzeće nesmetano obavljalo djelatnost neophodno je da se pridržava preko 20 zakona vezanih za plaćanje raznih fiskalnih i parafiskalnih dažbina i oko 30 zakona kojima su, ako ih se ne pridržava, predviđene kaznene odredbe. Takođe, preduzeće je dužno da u toku godine preda preko 150 raznih prijava i obrazaca. Jedno malo preduzeće, koje broji 20 zaposlenih i ostvari prihod od 1,5 miliona KM godišnje, za plate izdvaja u prosjeku 230.000 KM, a po osnovu raznih administrativnih taksi, komunalnih usluga i drugih obaveza mora izdvojiti 160.000 KM.

Obzirom da su problemi i opterećenja privrede identifikovani, nameće se pitanje – na koji način se problemi, odnosno preveliko opterećenje privrede u BiH može riješiti? Jedan od mogućih načina jeste izrada sveobuhvatnog registra parafiskalnih nameta u BiH, kako bi se uvidom u registar  nastojalo uticati na  smanjenje određenih parafiskalnih nameta ili eventualno ukidanje. Upostava registra parafiskalnih nameta je prvi korak koji može dovesti do trajnog smanjenja broja nameta  ili pojedinačnih iznosa nameta.

Naručito jasni i egzaktni primjeri posljedica ovakvog okruženja naveli su  preduzetnici Dževad Handžar vlasnika preduzeća „Laks“ d.o.o. Mostar koji prizvodi ribu i Radovan Šalabalija, vlasnika preduzeća „Javor“ d.o.o. Prijedor koji se bavi proizvodnjom namještaja. Oni su istakli da ukoliko se nastave ovakva poresko i parafiskalna opterećenja morati zatvoriti preduzeće. Naglasili su probleme oko finansiranja i samih fiskalnih troškova, parafiskalnih  i drugih opterećenja kao što su usluge notara, krediti, fiskalne kase, i drugi troškovi.