Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanje – DELICE

Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanje – DELICEDelegacija Evropske Unije u BiH

Projekat za opšti cilj ima doprinos povećanju broja zaposlenih osoba. Specifični cilj (svrha) projekta je povećanje kapaciteta za zapošljavanje radne snage kroz stručno obrazovanje i treninge za odrasle. Tokom projekta nabavljena je vrijedna oprema za Mašinsku i Poljoprivredno – prehrambenu školu i omogućena je njihova akreditacija za provođenje programa obrazovanja odraslih. Mašinska škola je dobila: CNC mašinu za obradu drveta, CNC simulatore za obradu metala, auto-dijagnostiku, aparat za zavarivanje u ukupnoj vrijednosti 50.482,70 KM. Poljoprivredno-prehrambena škola je dobila traktor, prskalicu za voće (atomizer) i prikolicu za prevoz pčelinjih društava u vrijednosti 24.243,20 KM. Oprema se koristi u redovnom obrazovanju i u obrazovanju odraslih. Mašinska škola je kroz projekat stekla akreditaciju za dodatnih 8 zanimanja i 5 osposobljavanja, dok je Poljoprivredno-prehrambena škola akreditovala 4 zanimanja i 5 programa osposobljavanja. Takođe, tokom projekta je osnovan i Savjet za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora čija je osnovna funkcija usklađivanje ponude i potražnje na lokalnom tržištu rada. Za potrebe funkcionisanja Savjeta, razvijena je posebna metodologija koja će se redovno (na godišnjem nivou) sprovoditi na području grada Prijedora.

Projekat je realizovala Agencija PREDA-PD sa partnerima: Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor, Mašinska škola Prijedor, Zavod za zapošljavanje RS – Filijala Prijedor, Područna privredna komora Banja Luka – Kancelarija Prijedor, Zanatsko-preduzetničko udruženje Prijedor i Udruženje/Klaster DRVO-PD Prijedor.

226.960,20 KM

Sve aktivnosti planirane projektom su realizovane u predviđenom roku, odnosno do 01.06.2015. godine. Agencija PREDA-PD je pripremila završni izvještaj koji je Evropska komisija u BiH odobrila 07.12.2015. godine čime je projekat zvanično završen.

Izgrađena snažna privreda koja koristi sve resurse grada Prijedora i okruženja

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora