Takmičenje srednjih škola grada Prijedora u programiranju robota

Takmičenje srednjih škola grada Prijedora u programiranju robotaProgram ulaganja u lokalnu zajednicu (PULZ), ArcelorMittal Prijedor

Projektna ideja je obuhvatila osavremenjivanje nastavnog procesa primjenom novih tehnologija u nastavi u vidu korištenja novih softverskih i hardverskih alata. Mladim ljudima i nastavnicima smo pružili svu neophodnu logičku, metodološku i organizacionu podršku (kreativne radionice, prezentacije, takmičenja, …) za ovaj vid nastave.  U prvoj fazi projekta, sprovedena je obuka profesora za korištenje programskog paketa za jednostavno i efikasno programiranje i testiranje softvera za robote, kao i njegova konkretna primjena na robotima u elektrotehnici i mašinstvu. Tematika kursa bila je vezana za praktičnu primjenu vizuelnog programiranja na programiranje LEGO robota kako u realnom okruženju tako i u simuliranom okruženju. U daljim aktivnostima projekta profesori su kroz vannastavne aktivnosti i redovnu nastavu prenosili usvojena znanja učenicima, te ih spremali za prvo pilot takmičenje srednjih škola na području Republike Srpske u programiranju LEGO robota.

Kroz projekat je urađeno i umrežavanje srednjih škola sa područja grada Prijedora sa Politehničkom školom u Kragujevcu i Poslovno obrazovnim centrom (MIC) iz Velenja u cilju prenosa znanja u organizovanju i sprovođenju praktične nastave.

Značaj projektne ideje je da je učenicima pružena mogućnost za punu realizaciju kreativnih, profesionalnih i ličnih potencijala, a nastavnicima stručno usavršavanje u pogledu razvijanja modernih IKT vještina.

14.972,00 KM (grant Programa ulaganja u lokalnu zajednicu (PULZ) ArcelorMittal fondacije iznosi 12.000,00 KM, a ostatak sufinansira Agencija PREDA-PD).

Izgraditi snažnu privreda koja koristi sve resurse grada Prijedora i okruženja

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora