Završen sektor „Bršljan“ Via Ferrate „Bijeli Kamen“ Kozara

U sklopu projekta FEEL KOZARA Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ završeni su radovi na još jednoj dionici Via Ferrate „Bijeli Kamen“.

Ukupna dužina planinarske staze na Kozari jeste 4 200 metara, a kroz projekat FEEL KOZARA uređeno je još dodatnih 120 metara staze koja vodi put „Bijelog kamena“, grebena na kojem su sada postavljene još dvije Via Ferrata dionice različitih težina savladavanja i koje čine,  tzv. sektor „Bršljan“.

Via Ferrata „Bršljan“ svojom ukupnom dužinom od 90 metara savršeno se nadovezuje na već postojeću Via Ferratu čime je NP Kozara postao bogatiji za još jedan turistički sadržaj i  izuzetan adrenalinski izazov. Naši saradnici iz Planinarskog društva „Klekovača“ su uz nesebičnu pomoć svojih prijatelja i volontera, bez obzira na vremenske uslove, uspjeli da završe ovu dionicu koja spada u red težih staza s ocjenom C/D, a to znači da je veoma zahtjevna za uspon. U bližem okruženju ne postoji slična staza, pa vjerujemo da će biti i te kako privlačna svim ljubiteljima penjanja koji su dovoljno fizički spremni da se upuste u avanturu savladavanja vertikalne stijene.

Kao partnerima na projektu Planinarskom društvu Klekovača je doniran materijal za izgradnju, penjačka oprema, oprema za čišćenje i uređenje pristupnih dijelova staze i oprema za foto i video-zapise. Uređena je i kuhinja koja će biti na raspolaganju svim posjetiocima Planinarskog doma Kotlovača koji požele sebi pripremiti obrok od namirnica pronađenih u prirodi – pronađi, sakupi i pripremi!

Zimi nije lako, a ni preporučljivo kretanje Via Ferrata stazama, pa iz Planinarskog društva Klekovača pretpostavljaju da će većina posjetilaca stazu pohoditi na proljeće — uz napomenu da se za sve informacije o korištenju staze, iznajmljivanju opreme, a uz obavezno držanje svih preporuka istaknutih na informativnim tablama, obrate upravo njima.

 

A kako izgleda penjanje na Via Ferrati „Bijeli kamen“ Kozara pogledajte u ovom kratkom videu:

 

Projekat “FEEL KOZARA” sufinansira Evropska unija putem EU4Business projekta koji je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava SR Njemačka. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.