“Energetski dani Prijedor 2012”: Najznačajniji zadatak prelazak sa mazuta na biomasu

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da će prelazak ovdašnje “Toplane” sa mazuta na biomasu biti jedan od najznačajnijih projekata koji vode ka ostvarenju ciljeva “Sporazuma gradonačelnika” Evropske komisije po kojem do 2020. godine članice treba da za po 20 odsto povećaju obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, te smanje emisiju štetnih gasova.

“Ovo ne smatramo obavezom, već željom da doprinesemo ovim oblastima, a na dobrobit i građana Prijedora, ali i planete, jer ko god smanji zagađenje u svojoj sredini, doprinio je očuvanju životne sredine i globalno”, rekao je Pavić, obraćajući se učesnicima dvodnevne međunarodne konferencije “Energetski dani Prijedor 2012” koja je počela danas.

On je naveo da je Prijedor pristupio Sporazumu gradonačelnika prije nešto više od dvije godine i da je za to relativno kratko vrijeme donio akcioni plan koji sadrži 32 projekta, a čijom bi realizacijom bilo postignuto i više od takozvanog cilja “tri puta dvadeset”.

“Iz ovog akcionog plana već smo realizovali neke projekte čime smo ušli u porodicu evropskih gradova koja će u ovim oblastima poboljšati životne uslove svojih građana“, dodao je Pavić.

On je naglasio da su Njemačka agencija za međunarodnu saradnju /GIZ/, UNDP i USAID svesrdno pomogle Prijedoru i u organizovanju ove velike konferencije, ali i u donošenju akcionog plana i realizaciji njegovih projekata.

“Očekujemo da će ovaj skup doprinijeti da dobijemo zeleno svjetlo za još jedan broj projekata iz našeg akcionog plana da ih realizujemo zajedno sa lokalnim kapacitetima, Vladom Republike Srpske i ovim međunarodnim organizacijama”, poručio je Pavić.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Mićo Vrhovac najavio je da bi do kraja godine Republika Srpska trebalo da dobije zakon o energetskoj efikasnosti.

Biće to dobra osnova da se nastavi dalje i brže i tada očekujemo znanto poboljšanje u ovoj oblasti. Mogu samo da čestitam Prijedoru na do sada urađenom jer nema mnogo lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koje su ovako daleko otišle u ovoj oblasti i koje su bile domaćini energetskim danima“, rekao je Vrhovac na konferenciji za novinare u pauzi skupa.

On je pozvao lokalne zajednice zainteresovane za poboljšanje energetske efikasnosti da se obraćaju Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske koji će podržavati projekte iz te oblasti.

“U donošenju zakona o toplotnoj energiji nismo, nažalost, mnogo uradili. Tu smo na samim počecima, nismo krenuli naprijed i tu se ne možemo baš pohvaliti urađenim“, dodao je Vrhovac.

Predstavnik GIZ-a Brian Šjercer rekao je da konferencija koja se održava u Prijedoru ima impresivan program i da je to odličan način da se kaže javnosti šta je urađeno za dvije i po godine otkad je Prijedor pristupio Sporazumu gradonačelnika.

“Ova konferencija nije samo za stručnjake, inžernjere i predstavnike vlasti, nego i za obične ljude. Iskustva sjeverne Evrope iz sedamdesetih godina prošlog vijeka pokazuju da samo promjena navika običnih ljudi u svojim domovima može odmah dovesti do uštede energije i do 20 odsto”, istakao je Šjercer na konferenciji za novinare.

Predstavnik USAID-a Ankica Gavranović u obraćanju učesnicima skupa navela je da su SAD do danas obezbijedile BiH oko 1,6 milijardi dolara pomoći, a da su od 2001. godine aktivno uključene u energetski sektor u BiH.

U BiH se čak 57 odsto energije troši u zgradama što je veoma veliki udio u odnosu na Evropu i sigurni smo da se realizacijom projekata energetske efikasnosti ta potrošnja može smanjiti čak i do 30 odsto”, rekla je Gavranović.

Ona je podsjedtila da su u decembru 2010. godine USAID, UNDP i GIZ potpisali memorandum o razumijevanju o usklađivanju na projektima energetske efikasnosti u BiH kako bi se podržao put BiH ka EU.

Nivo saradnje ovih donatora je izvanredan”, ocijenila je Gavranović obraćajući se učesnicima skupa.

Predstavnik slovenačke energetske agencije KSSENA Bostjan Krajnc rekao je da je Velenje energetski najefikasnija opština u Sloveniji koja je u više navrata nagrađivana u ovoj oblasti.

“Predstavićemo u Prijedoru svoje projekte solarne svjetiljke za javnu rasvjetu koja koristi dva obnovljiva izora energije, solarne ulica gdje su sve svjetiljke na solarni modul, sunčane elektrane, birokartski pionirski projekat koji lokalnim zajednicama omogućava da proizvodi i prodaje električnu energiju, te daljinski sistem za hlađenje u koji su do sad uključene tri zgrade”, naveo je Krajnc na konferenciji za novinare.

On je dodao da je prije pola godine angažovan kao konsultant u Prijedoru u oblasti energetske efikasnosti, ali da od Prijedora Slovenci imaju šta da nauče.

“Način na koji su organizovani ovi enrgetski dani govori nam da moramo da učimo i da kopiramo od Prijedora i da slično nešto uradimo i u Velenju”, dodao je Krajnc.

Predstavnik Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor “PREDA-PD”, koja je organizator konferencije, Boris Srdić rekao je da je cilj skupa promocija obnovljivih izvora energije i promocija energetske efikasnosti.

“Kada je Prijedor prije dvije i po godine pristupio Sporazumu gradonačelnika, bio je 2000 članica, a do danas je broj članica narastao na više od 4.300”, istakao je Srdić.

On je najavio da će u gradu na Sani međunarodna konferencija “Energetski dani biti organizovana svake dvije godine.

Direktor Agencije “PREDA-PD” Mišo Reljić rekao je da je u Prijedoru uspostavljen sistem da svi zainteresovani za rad na projektima energetske efikasnosti dobiju pravovremeno informacij o potencijalnim donacijama i da im ova agencija organizuje obuke da mogu učestvovati u izradi projekata.

“Voljeli bismo da ubuduće možemo malo više računati na Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, kao i da BiH, kao potpisnica programa za konkurentnost /CIP/ uplati kotizaciju da bi se imao pristup programima inteligentne energije“, rekao je Reljić u obraćanju učesnicima.

Međunarodna konferencija “Energetski dani Prijedor 2012” okupila je više od stotinu učesnika iz zemlje i inostranstva s ciljem da se podigne javna svijest o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, promovišu “zeleno preduzetništvo”, potencijal obnovljive energije i pametno korištenje energije, poboljšaju saradnja između privatnog i javnog sektora, energetska efikasnost u građevinarstvu, industriji i transportu, te razmijene znanja i iskustva u provođenje projekata.

Pokrovitelji konferencije su grad Prijedora i GIZ.