Konferencija „Jači glas male privrede za bolje poslovno okruženje“ -važnost udruživanja i umrežavanja-

U sklopu Sajma gospodarstva Mostar 2013, održana je konferencija „Jači glas male privrede za bolje poslovno okruženje“ na kojoj su prisustvovali predstavnici Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor “PREDA-PD” i predstavnici Klastera “DRVO-PD”, kao i privrednici iz Prijedora.

Inače, projekat „Koalicija za jači glas male privrede“ provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar u saradnji sa partnerima Klaster drvoprerađivača – (DRVO-PD) Prijedor, Nezavisni biro za razvoj – (NBR) Gradačac, Udruga poduzetnika i poslodavaca – (UPIP) Žepče, Centar za promociju lokalnog razvoja – (PLOD) Bihać  i Nevladinom organizacijom COSPE Italija.

Projekt finansira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2012).

Na konferenciji se govorilo o važnosti udruživanja i umrežavanja malih i srednjih poduzeća u BiH. Istaknuto je kako su nužna udruženja privrednih subjekata kako da domaćem tako i na inostranom planu i tržištu te zajednički doprinos stvaranju boljeg poslovnog okruženja za privredu i cjelokupnu ekonomiju.

Konferenciji su pored pertnera i privrednika prisustvovali i predstavnici domaćih i međunarodnih institucija.Učesnicima konferencije obratio se gosp. Džemal Hodžić, task menadžer Delegacije Evropske unije u BiH i gđa. Silvana Grispino, direktor Oxfam Italia za JIE, gosp. Jozo Bejić,Sekretar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Pomoćnik ministra gospodarstva HNŽ/K gosp. Maid Ljubović, kao i predstavnici partnerskih organizacija iz Italije, gosp. Gianni Gravina,Predstavnik COSPE Italija  i gosp. Gianluca Volpi, udruženja CNA Toscana.

Istaknuta je važnost ove mrežekoja će probuditi potencijale i pokrenuti mala i srednja preduzeća, te predstavljene aktivnosti na jačanju udruženja privrednika u narednom periodu.