Društvena i kreativna zajednica učestvuje na “Made in MED” događaju u Rimu

18. i 19. aprila Interreg MED Program organizuje “Made in MED”, centralni programski događaj koji se održava u Rimu u “Auditorium del Massimo”.

Rim, 12. aprila 2018.Društvena i kreativna zajednica, zajedno sa 11 modularnih projekata, jedan je od protagonista“Made in MED”, centralnog programskog događaja organizovanog od strane Interreg MED programa u Rimu18. i 19. aprila.

Izrađen na konceptu Fablaba, “Made in MED” je prilika da se predstave prvi rezultati projekata i ilustruje kako je arhitektura programa Interreg MED postala “živi” integrisani proces sa opipljivim doprinosom, u kojem zajednice okupljene oko aktuelnih društvenih izazova govore jednim glasom. Ova dva dana će biti jedinstvena prilika za razmenu ideja i vrednosti co-working-a, transfera znanja i inovacija, ali i definisanja budućnosti saradnje na Mediteranu.

Događaj se sastoji od konferencije fokusirane na tri transverzalne teme (klimatske promene, plava ekonomija i inkluzivni rast) i izložbenog prostora, gdje će tematskim zajednicama i modularnim projektima biti omogućeno da  posetiocima prezentuju rezultate aktivnosti sprovedenih u prvih 18 meseci programa MED.

Socijalna i kreativna zajednica aktivno je doprinjela organizaciji konferencije, postajući jedan od najvažnijih promotera ovog događaja. Zajednica je zadužena za upravljanje inkluzivnim rastom, zajedno sa zajednicom posvećenoj temi Biodiverziteta. Sesija je planirana za 18. april, popodne, a predstaviće se Adriana Agrimi, šef Odeljenja za istraživanje i inovacije Regiona Puglia; Luca Santarossa, menadžer projekta Federparchi i Francesco Molinari, istraživač i menadžer projekata EU. Nakon sesije svoj doprinos će dati istaknuti panelisti: Tuija Hirvikoski, predsjednica ENoLL (European Netvork of Living Labs); Sergio Andreis, direktor Kjoto kluba; Damiano Petruzzella, naučni administrator CIHEAM Bari deo za mlade i inovacije; Marco Di Ciano, odgovoran za Odeljenje za istraživanje i inovacije Innovapuglia; Abdellah Srour, izvršni sekretar Generalne komisije za ribarstvo u FAO za Mediteran.

Na izložbenom prostoru, zajednica će se predstaviti široj javnosti kroz metaforu coworking-a i postavkama proizvoda kulturne i kreativne industrije i društvenih inovacija. U društvenom i kreativnom uglu, posjetioci će moći doživeti 360 ° rekonstrukciju pejzaža Francuske rivijere i istraživati je uz pomoć VR naočara; gledati i osjetiti ručno izrađene proizvode inspirisane tradicijom izrade i inkorporiranjem inovacija u smislu procesa rada, materijala i dizajna; posmatrati 3D štampani model efikasne zgrade koji će se realizovati kroz procedure javnih nabavki; prisustvovati performansu Red Dress + Repair-a-thon, u kojoj će krojač Saša Nemec popravljati odeću uz živu elektroakustičnu kompoziciju koju je napravio gitarista Giuseppe Lomeo, dok će umjetnica Claudia Di Gangi, obučena u dugu elastičnu crvenu haljinu, plesati u interakciji sa posetiocima.

  • Saznajte više o Socijalnoj i kreativnoj zajednici ovde
  • Više informacija o “Made in MED” događaju saznaj ovde