Novi investicioni fond počinje s radom do kraja godine.

Stranica startit.rs prenosi informaciju da je uskoro operativno 50 miliona evra za startape iz centralne i istočne Evrope — udružena inicijativa Evropskog investicionog fonda i OXO grupe.

OXO Group koji pomaže finansiranje i akceleraciju startapa iz CEE regije udružio se sa Evropskim investicionim fondom u sklopu InnovFin Business Angels inicijative kako bi zajedno pružili finansijsku podršku startapima centalne i istočne Evrope. Tako je oformljen OXO CEE Angel fond podržan od strane krovne InnovFin – EU Finance for Innovators inicijative uključene u program Horizon 2020, kao i Evropskog fonda za strateške investicije.

Dogovorom između EIF-a i OXO Groupe podrazumeva se da će startapi u ranoj fazi razvoja do kraja godine biti finansirani iz fonda vrednog 50 miliona evra, a da će prosečan iznos pojedinačne investicije iznositi tri miliona evra. Različiti sektori OXO-a imaće ulogu menadžmenta OXO CEE Angel fonda, investicionih savetnika, ali i uzeti učešće u procesu selekcije i upravljanju portfoliom fonda. Uz to, fond je sklopio partnerstva sa angel investitorima u regionu radi zajedničkih ulaganja, pa će kompanije u koje se bude investiralo moći da iskoriste iskustvo i kontakte svojih investitora.