Održana svečana dodjela nagrada pobjednicima takmičenja iz preduzetništva i poslovnog planiranja

Svečanom dodjelom nagrada pobjednicima takmičenja iz preduzetništva i poslovnog planiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja grada Prijedora završen je ovogodišnji projekat „Preduzetnička obuka za mlade“.

Projekat implementira Agencija PREDA, u saradnji sa profesorima i nastavnicima srednjih i osnovnih škola od 2005. godine uz finansijsku podršku grada Prijedora.

Takmičenje iz preduzetništva i poslovnog planiranja ima za cilj podizanje svijesti kod mladih o značaju preduzetništva za razvoj ekonomije određenog područja. Samim tim ukazuje se na mogućnosti koje preduzetništvo nudi pojedincu, pružaju se specifična znanja za planiranje, pokretanje i vođenje vlastitog biznisa. Kroz projekat mladi vrše istraživanje tržišta, izradu marketing plana, upoznaju se sa oblicima organizacije preduzeća, procesom registracije preduzeća i registracije preduzetničke djelatnosti. Sve gore navedene aktivnosti se formulišu u biznis plan za odredjenu djelatnost po izboru polaznika obuke. Provođenjem takmičenja u izradi biznis planova, kod učenika se izgrađuje ili pojačava takmičarski duh, oni se dublje uvode u problematiku poslovnog planiranja, i navode da razmišljaju ozbiljno o poslovnoj ideji koju bi pretočili u vlastiti biznis.

LISTA  NAGRAĐENIH  UČESNIKA  TAKMIČENJA

                Pobjednici takmičenja prijedorskih osnovnih škola iz preduzetništva i poslovnog planiranja u okviru projekta “Preduzetnička obuka za mlade” su:

  1. mjesto

Biznis plan pod nazivom „Proizvodnja dječijih drvenih igračaka” je rad učenica Osnovne škole “Kozarac” Minete Đonlagić i Jasmine Mahić.

  1. mjesto

Biznis plan pod nazivom „Maštovnjaci“ je rad učenica Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” Sare Kljajić, Sare Ćirić i Anđele Runić.

  1. mjesto

Biznis plan pod nazivom “Open office” je rad učenika Osnovne škole “Dositej Obradović” Bore-Bogoljuba Stupar.

Prvoplasirani učenici dobili su novčanu nagradu od 250,00 KM, drugoplasirani 200,00 KM a trećeplasirani 150,00 KM. Takođe, uručene su nagrade nastavnicima za tri nagrađena biznis plana u iznosu od 300,00KM.

Osnovna škola “Kozarac” je dobila pehar i novčanu nagradu od 600,00 KM za prvoplasirani biznis plan na takmičenju “Preduzetnička obuka za mlade”.

Pobjednici takmičenja prijedorskih srednjih škola iz preduzetništva i poslovnog planiranja u okviru projekta “Preduzetnička obuka za mlade” su:

  1. mjesto

Biznis plan pod nazivom “Proizvodnja namještaja od paleta” je rad učenice JU Ugostiteljsko-ekonomske škole Ivane Topić.

  1. mjesto

– Biznis plan pod nazivom “Ljetni san” – je rad učenika JU Mašinske škole Nemanje Babić.

  1. mjesto

Biznis plan pod nazivom “Silex” je rad učenika JU Elektrotehničke škole Hamze Ramić.

Prvoplasirani učenik dobio je novčanu nagradu od 450,00 KM, drugoplasirani 350,00 KM, a trećeplasirani 250,00 KM. Takođe, uručene su nagrade profesorima za tri nagrađena biznis plana u iznosu od 300,00KM.

JU Ugostiteljsko-ekonomske škole je dobila pehar i novačnu nagradu od 600,00 KM za prvoplasirani biznis plan na takmičenju “Preduzetnička obuka za mlade”.