Održano prvo pilot takmičenje u programiranju LEGO robota

Agencija ze ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ uz finansijku podršku kompanije ArcelorMittal Prijedor i USAID projektom Partnerstvo za inovacije (PI) po prvi put na prostorima Republike Srpske i Grada Prijedora organizovala je pilot takmičenje srednjih škola u programiranju LEGO robota. Najupsješniji su bili učenici Gimnazije „Sveti Sava“ Prijedor koji su kao nagradu dobili dodatni set za nadogradnju robota, koji će im omogućiti više mogućnosti u budućem radu.

Cijeneći značaj prirodnih i tehničko-tehnoloških nauka za svaku društvenu zajednicu koje su nosilac privrednog i ekonomskog sistema, kao i pokretač inovativnih procesa, takmičenje se organizuje kao završna aktivnost projekta „Takmičenje u programiranju LEGO robota za srednje škole grada Prijedora”. U projekat su uključeni profesori i učenici Elektrotehničke i Mašinske škole Prijedor kao i Gimnazije „Sveti Sava“ Prijedor.

U prvoj fazi projekta izvršeno je umrežavanje sa srednjom Politehničkom školom u Kragujevcu koja je već organizovala ovakvo takmičenje i izvršena razmjena iskustava. Sprovedena i obuka profesora za korištenje programskog paketa za jednostavno i efikasno programiranje i testiranje softvera za robote, kao i njegova konkretna primjena na robotima u elektrotehnici i mašinstvu. Tematika kursa bila je vezana za praktičnu primjenu vizuelnog programiranja na programiranje LEGO robota kako u realnom okruženju tako i u simuliranom okruženju. U daljim aktivnostima projekta profesori su kroz vannastavne aktivnosti i redovnu nastavu prenosili usvojena znanja učenicima.

Tokom samog takmičenja, u cilju prenosa znanja, održana je i radionica pod nazivom Primjeri dobre prakse iz EU: „MIC Velenje – Sprovođenje praktične nastave“ . Radionici su prisustvovali direktori i profesori srednjih škola grada Prijedora, predstavnici Ministarstva prosjvete i kulture RS, grada Prijedora i Agencije PREDA-PD. Direktor Poslovno obrazovnog centra (MIC) iz Velenja je prisutnima prezentovao način funkcionisanja i rada MIC koji je postao vodeći centar za razvoj znanja i savremenih tehnologija koji povezuje opšte, stručno i praktično znanje za redovno formalno obrazovanje, prekvalifikaciju radne snage i cjeloživotno učenje iskorištavajući dostupne EU fondove.

Cilj projekta „Takmičenje u programiranju LEGO robota za srednje škole grada Prijedora” je osavremenjivanje nastavnog procesa korištenjem novih softverskih i hardverskih alata i motivisanje nastavnika za primjenu novih tehnologija u nastavi. Takođe se učenicima srednjih škola Prijedora pruža mogućnost za punu realizaciju kreativnih, profesionalnih i ličnih potencijala. U tu svrhu koristićemo metodologiju učenja programiranja kroz izradu i programiranje LEGO robota i drugih uređaja kojima se može kompjuterski upravljati.