Organizovana studijska posjeta na temu „Primjeri dobre prakse obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini”

U okviru projekta „Razvoj cjeloživotnog ucenja za povecanje konkurentnosti i zapošljavanje – DELICE“, Agencija PREDA-PD je organizovala studijsku posjetu dobrim primjerima prakse iz oblasti obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini. Posjeta je realizovana u periodu 31. marta do 2. aprila 2015. godine.

Cilj studijske posjete je bila razmjena iskustava, informisanje i upoznavanje sa aktivnostima domacih organizacija i ustanova koje provode programe formalnog i neformalnog obrazovanja odraslih. Ucesnici studijske posjete su bili clanovi Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora i predstavnici partnerskih organizacija angažovanih na implementaciji projekta. Ovu grupu je cinilo 16 predstavnika lokalne uprave, obrazovnih institucija, udruženja privrednika i preduzetnika, klastera, sindikata i omladinskih organizacija iz Prijedora. Tokom trodnevne studijske posjete, ucesnici su bili u prilici da se upoznaju sa razlicitim modelima razvoja i organizovanja progama obrazovanja za odrasle, od programa vezanih za tradicionalna zanimanja do treninga i obuka za sticanje znanja i vještina za rad sa novim tehnologijama i opremom. Posjecene su ukupno cetiri (4) lokacije na kojima se realizuju programi obrazovanja za odrasle i to:

– Tehnološki park „INTERA“ Mostar

– Centar za obrazovanje odraslih Tešanj

– Centar za cjeloživotno ucenje Doboj

– JU Srednja škola „Nikola Tesla“ Teslic

Kroz ucešce u posjeti, aktuelni i potencijalni organizatori obrazovanja odraslih na podrucju Prijedora su se upoznali sa trenutnom ponudom programa, dobrim i lošim iskustvima, a prvenstveno potrebnim kapacitetima (infrastruktura, oprema, strucni kadrovi) za razvoj i izvodenje odredenih programa. Ucesnici su imali priliku da razgovaraju sa osobama zaduženim za razvoj lokalnih i regionalnih modela obrazovanja za odrasle, kao i osobama koje neposredno izvode strucno-teorijsku i prakticnu nastavu. Studijska posjeta je ispunila ocekivanja organizatora i otvorila nove prilike za saradnju izmedu organizatora obrazovanja odraslih, posebno kada su u pitanju izražene potrebe za stalnim usavršavanjem strucnih kadrova koji izvode nastavu u okviru programa obrazovanja za odrasle.

Više informacija o projektu “DELICE” potražite na www.obrazovanjeodraslih.net