Predstavljen USAID-ov Projekat unapređenja radne snage i pristupa tržištima

Danas je u Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) predstavljen USAID-ov Projekat unapređenja radne snage i pristupa tržištima (USAID WHAM projekat), a domaćoj poslovnoj zajednici detaljno su predstavljene i sve njegove grantovske linije.

“Projekat unapređenja radne snage i pristupa tržištima” finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), trogodišnji je program koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i na regionalna tržišta. Projekat ovo prvenstveno namjerava ostvariti putem programa dodjele bespovratnih sredstava domaćim malim i srednjim preduzećima (MSP) te organizacijama koje predstavljaju preduzeća s izvoznim potencijalom u sektorima drvoprerade, metaloprerade i tekstila/obuće.

U narednim godinama USAID WHAM projekat radiće na unapređenju kapaciteta brzo-rastućih, izvozno-orijentisanih i izvozno spremnih MSPa dodjelom grantova kroz tri područja intervencije: Unapređenje vještina radne snage u ciljnim sektorima; Povećanje pristupa tržištima; te Poboljšanje kvaliteta proizvoda i uvođenje novih tehnologija za upravljanje kvalitetom i certifikaciju.

Krajnji cilj USAID WHAM projekta je povećenje izvoza za 30% u podržanim preduzećima i stvaranje 1.545 novih radnih mjesta.