Projekat GIZ MOS LER: Platforma za razvoj kreativne industrije

Razvoj i primjena zajedničkih politika i instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja i podrške MSP na području Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške je cilj projekta «Međuopštinska saradnja Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške na razvoju instrumenata lokalnog ekonomkog razvoja „MOS-LER“», za čiju su implementaciju zaduženi Agencija za ekonomski razvoj Grada Prijedora PREDA-PD Prijedor, Grad Prijedor, opština Gradiška i opština Kozarska Dubica.

Projekat kofinansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal.

Značaj kreativnosti i kreativne industrije za ekonomski razvoj, naročito na regionalnom i lokalnom nivou, pokazuje podatak da kreativne industrije čine sedam posto svjetske ekonomije i ostvaruju dobit od tri triliona evra čime su najbrže rastući sektor unutar globalne ekonomije. U Republici Srpskoj/BiH ne postoji detaljna analiza koja izdvojeno obrađuje segmente ove industrije. Interesantan je podatak prema saopštenju Poreske uprave da je u Republici Srpskoj u poslednje vrijeme primjetan trend povećanja broja fizičkih lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, prevashodno na način da u Srpskoj obavljaju određene IT usluge, odnosno da vrše takozvani udaljeni rad za poslodavca u inostranstvu. Iz tog razloga, Poreska uprava Republike Srpske je uvela obaveznu prijavu ovih prihoda po poreskoj stopi od 10% na osnovicu koju čini naplaćeni prihod tog fizičkog lica.

Aktivnosti koje se realizuju kroz projekat «Međuopštinska saradnja Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške na razvoju instrumenata lokalnog ekonomkog razvoja „MOS-LER“», imaju za cilj uspostavljanje infrastrukturnih kapaciteta i servisa za jačanje sektora Kreativnih industrija. Uspostavljanjem i testiranjem poslovnog modela želimo da stvorimo alat za podsticanje privrednog razvoja, privlačenje investicija i postizanje veće vidljivosti u širem okruženju.

U okviru aktivnosti izrade međuopštinske baza podataka firmi, start up i freelance-ra u sektoru kreativne industrije održan je sastanak predstavnika Agencije PREDA Zorana Dimitrijevića i Vedrane Jerkić sa inicijalnim timom iz Prijedora za stvaranje Platforme za razvoj Kreativne industrije 1D34 Lab kojeg sačinjavaju Boris Majstorović, Andrej Bereta i Danilo Grbić.

Kreiran je i dogovoren sa partnerima na projektu online upitnik koji je dostupan na :

https://docs.google.com/forms/d/1_SHpw__vO4WkIS2KowUjyedAhDkdq1mcXL3rJ8bRBhY/edit

a rezultati koji se dobiju će biti osnova za planiranje lokalnih i međuopštinskih sastanaka i uspostavljanje međuopštinske razvojne platforme u sektoru Kreativne industrije. Kada govorimo o kreativnoj industriji posmatramo DCSM model klasifikacije koji se zasniva na djelatnostima koje zahtijevaju kreativnost, vještine i talenat, a imaju potencijal za rast i stvaranje radnih mjesta. Prema ovom modelu posmatramo Oglašavanje, Arhitekturu, Umjetnost i tržište antikvitetima, Zanati, Dizajn, Moda, Filmska i video industrija, Muzika, Izvedbene umjetnosti, Izdavaštvo, Softver, Radio i televizija i Video i računarske igre.

Molimo ovim putem i sve predstavnike firmi, start up i freelance-ra sa područja grada Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške da popune anketu i uzmu aktivno učešće u narednim aktivnostima u cilju razvoja platforme.

Ukupna vrijednost projekta je 177.257,60 KM, od kojih 141.583,10 KM finansira Evropska unija, a ostatak su obezbijedili partneri na projektu: Agencija za ekonomski razvoj Grada Prijedora PREDA-PD Prijedor, Grad Prijedor, opština Gradiška i opština Kozarska Dubica.

Za više informacija kontaktirajte nas telefon 052 240 411 ili na email adresu vedrana.jerkic@preda.rs.ba. Kontakt osobe u Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD su Bojan Jojić, projekt menadžer i Vedrana Jerkić saradnik na aktivnostima u sektoru Kreativne industrije.