Sajam inovacija i takmičenje iz programiranja LEGO robota

U Prijedoru dana 25.10. i 26.10.2016.godine održan je sajam inovacija i takmičenje u programiranju LEGO robota.

Sajam predstavlja završnu aktivnost u sklopu projekta „Ujedinjeni gradimo bolju budućnost-NEW AGE“, koji implementira Mašinska škola Prijedor u saradnji sa Mješovitom srednjom školom iz Tešnja uz podršku Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“.

Na sajmu je učestvovalo oko stotinu učenika srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

U okviru sajma svoje inovacije su predstavili učenici iz Elektrotehničke škole Prijedor i Gimnazije „Sveti Sava“ Prijedor kao i učenici iz Srednje stručne škole „Nikola Tesla“ iz Teslića zatim učenici Prve kragujevačke gimnazije, Politehničke škole Kragujevac, Tehničke škole Zaječar iz Srbije i učenici „MIC“ Velenje iz Slovenije.

Učenici Mašinske škole Prijedor i Mješovite srednje škole Tešanj prezentovali su svoja inovativna rješenja, koja su realizovali uz pomoć sredstava projekta NEW AGE,  koja su predviđena za pomoć marginizovanim grupama društva poput starijih i nemoćnih osoba.

Pored učenika srednjih škola na sajmu su učestvovali i učenici dvije osnovne škole iz Prijedora, OŠ “Branko Ćopić” i OŠ “Petar Kočić”, kao i predstavnici Saveza inovatora Republike Srpske.

Prvog dana sajma svečano je potpisan i Sporazum o saradnji između Mašinske škole Prijedor i Mješovite srednje škole Tešanj.

Drugog dana održavanja sajma i takmičenja u programiranju održan je okrugli sto na temu “Inovativnost i kreativnost u nastavi” na kojem su učestvovali direktori osnovnih i srednjih škola grada Prijedora kao i predstavnici škola iz zemlje i regiona.

Na zatvaranju sajma i takmičenja iz programiranja svečano su uručene zahvalnice za učešće na sajmu kao i diplome najboljim programerima. Prvo mjesto na takmičenju osvojila je ekipa iz Centra “MIC” Velenje dok su drugo i treće mjesto zauzele ekipe Tehničke škole iz Zaječara.

Sredstva za održavanje sajma inovacija i takmičenja iz programiranja LEGO robota obezbijeđena su kroz projekat „Ujednjeni gradimo bolju budućnost-NEW AGE“ koji je finansiran od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini kao i uz pomoć sredstava Grada Prijedora.