Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” dobio moderno opremljen kabinet za hemiju

Od danas je u Srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ zvanično u upotrebi moderno opremljen  kabinet za hemiju, koji je ova ustanova dobila zahvaljujući  Agenciji za razvoj Prijedor PREDA i švajcarskoj vladi.

Tim povodom školu su posjetili načelnik opštine Radenko Reljić sa načelnicima opštinskih odjeljenja Miroslavom Ticom i Dušanom Drljićem, direktor preduzeća HPK Jovica Šuman te predstavnici PREDE, i svi zajedno prisustvovali izvođenju  praktične nastave u novoopremljenom kabinetu, za čije uređenje je izdvojeno 15 hiljada maraka.

Nabavljen je  centralni radni sto  koji je okosnica izvođenja praktične nastave, te laboratorijska oprema i instrumenti, tako da se u kabinetu može nesmetano izvoditi praktična nastava za potrebe učenika gimnazije, prehrambene, farmaceutske i fizioterapeutske škole,saznajemo od direktora škole Senade Zlokapa.

“Svi smo srećni i zadovoljni,naročito djeca,što sada možemo sprovoditi praksu ovdje u školi, a uskoro i u našoj mašinskoj radionici, jer je realizacija projekta opremanja mašinskog kabineta vrijednog 10 hiljada maraka u toku”, dodala je Zlokapa.

Jedan od potpisnika projekta opremanja kabineta je i Hemijska prerada kukuruza, zahvaljujući kojoj  je i odobren ovaj projekat kod prijedorske Agencije za razvoj, jer je jedan od uslova bio saradnja škole i privrede.

“Naša inicijativa je bila da konačno spojimo privredu i školstvo, jer je potrebno da imamo obrazovane kadrove koji će sutra raditi u privredi, I ponosni smo što smo dio jednog ovakog projekta koji je uspješno realizovan do kraja”  ,izjavio je  direktor preduzeća HPK-a Jovica Šuman.

Projekt menadžer u agenciji “PREDA” Milena Gnjatović Simatović kazala je da je pored Kozarske Dubice u okviru ovog projekta opremljeno više školskih kabineta na području regije Prijedor, te da  ukupna vrijednost prve faze opremanja kabineta za praktičnu nastavu u regiji iznosi 154 hiljade maraka.

Koordinator za privatni sektor u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Momir Širko istakao je da je značaj ovog projekta u tome što učenici sada kada završe školovanje mogu odmah odgovoriti zahtjevima radnog mjesta.

Profesor hemije Nada Ljubojević Lović rekla je da su djeca sada više zainteresovana za učenje jer su u prilici da učestvuju na vježbama na kojima primjenjuju sve ono što su prošli kroz teoriju.

Opremanje kabineta hemije ima  neprocjenjivu ulogu u savladavanju znanja iz ovog predmeta, a početkom naredne godine biće uređen i mašinski kabinet i radionica za izvođenje praktične nastave za  varioce  i automehaničare.