U Briselu potpisan Međunarodni sporazum o pristupanju Bosne i Hercegovine Okvirnom programu za istraživanje i inovacije Horizont 2020

Šef Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji Igor Davidović  i generalni direktor Opšte uprave za istraživanje i inovacije Evropske komisije Robert-Jan Smits potpisali su u Briselu  Međunarodni sporazum o pristupanju Bosne i Hercegovine Okvirnom program za istraživanje i inovacije Horizont 2020.

Potpisivanjem sporazuma akademskoj zajednici, kompanijama koje imaju kapacitet za inovacije, i u jednom dijelu programa predstavnicima civilnog društva, otvorit će se EU fondovi za nauku i inovacije – jednako kao i bilo kojoj drugoj zemlji članici EU. Ukupna vrijednost programa je 77 milijardi eura, za period 2014-2020 godina.

Uspjeh institucija iz BiH zavisi od kvaliteta predloženih projekata i sposobnosti da se povežu sa međunarodnim partnerima. Svi naučni radovi koji budu finansirani iz ovog programa će biti javno objavljeni. Primjenjuje se pravilo otvorenog pristupa naučnim rezultatima, s ciljem promoviranja razmjene i saradnje među istraživačima i kako bi se osigurao veći povrat javnih investicija. Sporazum se primjenjuje retroaktivno od 1. januara 2014. godine.

Horizont 2020 čine tri glavne teme: Izvrsnost u nauci (Excellence in Science), Industrijsko vodstvo, (Industrial Leadership) i Društveni izazovi (Social Challenges).

Ministarstvo civilnih poslova BiH poziva akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine da iskoristi mogućnosti učešća zemlje u programu Horizont 2020.

izvor: Ministarstvo civilnih poslova BiH