Uručene prve mašine i oprema za praktičnu nastavu u okviru projekta DELICE

U projektu “Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja – DELICE“ počela je isporuka opreme namijenjene obrazovnim procesima za odrasle koji će se sprovoditi u Poljoprivredno-prehrambenoj školi i Mašinskoj školi u Prijedoru.

U prvom kontingentu opreme, Mašinskoj školi je isporučen CO2 aparat za zavarivanje, dok je Poljoprivedno-prehrambenoj školi uručena poljoprivredna mahanizacija – traktor i atmoizer (raspršivač) za voćnjake. Svečanu primopredaju izvršio je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH – gospodin Renco Davidi, koji je prilikom posjete gradu Prijedoru 15. maja 2014. godine, opremu zvanično uručio direktorima navedenih srednjih škola.

Pripreme za kupovinu i uručenje preostale opreme planirane projektom DELICE su u toku. U narednih 3 mjeseca, kapaciteti Mašinske škole i Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora za izvođenje praktične nastave će se ojačati sa CNC mašinom za obradu drveta, CNC simulatorima za obradu metala, opremom za auto-dijagnostiku i prikolicom za prevoz pčelinjih društava (pčelarstvo). Navedene mašine i oprema će u mnogome doprinijeti poboljšanju kvaliteta pratične nastave koja se provodi u okviru obrazovanja odraslih (programi prekvalifikacije, dokvalifikacije i osposobljavanja). Takođe, škole će se akreditovati i za organizaciju obrazovnih programa za nova zanimanja, što će polaznicima formalnih programa obrazovanja odraslih omogućiti sticanje željenih zvanja uz odgovarajuća znanja i vještine, a time i bolju konkurentnost na tržištu rada.

Projekat DELICE provodi Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“sa partnerima: Mašinskom školom Prijedor, Poljoprivredno-prehrambenom školom Prijedor, Zavodom za zapošljavanje RS – Filijala Prijedor, Područnom privrednom komorom Banja Luka – kancelarija Prijedor, Zanatsko-preduzetničkim udruženjem Prijedor i Klasterom drvoprerađivača „DRVO-PD“.

Ukupna vrijednost projekta „Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja“ – DELICE iznosi 116.042,91 EUR od čega Evropska unija finansira 81,18 % ili 94.202,03 EUR, dok će preostali dio finansirati partneri na projektu.