Uspostavljanje prekograničnog partnerstva kroz razvojne projekte u sektoru zdravlja

Program prekogranične saradnje predstavlja instrument sprovođenja Kohezione politike unutar država članica Europske unije. Temeljem ove politike, Evropska unija realizuje ujednačen razvoj cijele Unije jačanjem ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije kako bi postakla rast u regijama zemalja Unije i ostalim zemljama učesnicima programa.

Program prekogranične saradnje INTEREG IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hrecegovina i Crna Gora realizuje se u finansijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine kao jedan od programa IPA II. U okviru ovog programa u narednom periodu očekuje se otvaranje drugog poziva za dostavljanje projektnih predloga.

Opšti cilj Programa je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja u pogledu prekogranične saradnje kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti. Jedan od tematskih ciljeva za dugoročan i održiv razvoj je zapošljavanja, tržište rada, socijalna uključenost, zdravlje.

S tim u cilju organizovan je sastanak u bolnici u Gospiću u Hrvatskoj. Na sastanku iz Prijedora su učestvovali predstavnici JZU Bolnica «dr Mladen Stojanović» Prijedor Anđić dr Gorana, specijalista radiolog , Mutić dr Siniša, specijalista ORL i Zoran Dimitrijević iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD. Sastanak je vodila direktorica bolnice u Gospiću mr. Sandra Čubelić, dr.med. spec. Pedijatar.

Glavni fokus sastanka je bio definisanje zajedničkih prioriteta i aktivnosti koji bi se mogle realizovati u okviru programa INTEREG IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hrecegovina i Crna Gora. Dogovoren je akcioni plan za pripremu predloga projekta kojim će se rešavati identifikovani zajednički problemi, sa fokusom na upotrebu informaciono komunikacionih tehnologija u zdravstvu.

Naredni sastanka konzorcijuma partnera održaće se u Prijedoru.