Završeno takmičenje iz preduzetništva i poslovnog planiranja

Svečanom dodjelom nagrada pobjednicima takmičenja iz preduzetništva i poslovnog planiranja završen je ovogodišnji  projekat “Preduzetnička obuka za mlade”. Projekat “Preduzetnička obuka za mlade “, Agencija PREDA-PD u saradnji sa profesorima srednjih škola grada Prijedora uspješno implementira od 2005.godine. U projektu je učestovalo i obučeno oko 2500 učenika i 15 profesora.

Takmičenje iz preduzetništva i poslovnog planiranja ima za cilj podizanje svijesti kod mladih o značaju preduzetništva za razvoj ekonomije određenog područja. Samim tim ukazuje se na mogućnosti koje preduzetništvo nudi pojedincu, pružaju se specifična znanja za planiranje, pokretanje i vođenje vlastitog biznisa. Kroz projekat mladi vrše istraživanje tržišta, izradu marketing plana, upoznaju se sa oblicima organizacije preduzeća, procesom registracije preduzeća i registracije preduzetničke djelatnosti. Sve gore navedene aktivnosti se formulišu u biznis plan za odredjenu djelatnost po izboru polaznika obuke. Provođenjem takmičenja u izradi biznis planova, kod učenika se izgrađuje ili pojačava takmičarski duh, oni se dublje uvode u problematiku poslovnog planiranja, i navode da razmišljaju ozbiljno o poslovnoj ideji koju bi pretočili u vlastiti biznis.

Prvi put su ove godine pored učenika završnih razreda srednjih škola grada Prijedora u implementaciju projekta uključeni kao pilot projekat i učenici devetih razreda Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Prijedora. Učenici devetih razreda Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Prijedora su odabrani na osnovu ostvarenih rezultata koje su ostvarili na domaćim i inostranim takmičenjima. Naredne školske godine u planu je uključiti sve osnovne škole sa područja grada Prijedora u implementaciju projekta.

 Projekat realizuje Agencija PREDA-PD u saradnji sa profesorima i nastavnicima navedenih obrazovnih institucija uz finansijsku podršku Grada Prijedora.